• Grecia relaxează restricțiile și deschide magazinele pentru a salva economia
  • Oamenii pot ieși la cumpărături pe baza unui SMS și a unei programări la magazin
  • Autoritățile elene iau în calcul deschiderea școlile de săptămâna viitoare

Grecia ține cu dinții de echilibrul economic și e gata să sacrifice, măcar parțial, securitatea sanitară, ca țara să nu intre în colaps. Pentru asta, Mitsotakis, premierul elen, a decis că magazinele se pot deschide.

Însă nu oricum. Înainte de cumpărături trebuie să dai SMS la magazin, pentru programare. Iar fiecare grec are la dispoziție trei ore pentru cumpărături și drumul dus-întors. Niciun magazin n-o să aibă mai mult de 20 de clienți în același timp.

Irini are un magazin în centrul Atenei de 18 ani. În ultimele două luni a fost închis, dar speră că problemele au trecut.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

„Suntem bucuroși că avem deschis, credem că publicul va reacționa și va veni. Am primit deja mai multe SMS-uri și comenzi, sperăm că este un început bun”, spune Irini Spirilioti.

Dar în țara care a dat naștere democrației, nu toți sunt egali. Restricțiile diferă de la o regiune la alta. Uite ce spune Kula, o româncă stabilită în Creta.

„Păi nu e la fel peste tot, problema este în Atena și în nordul țării, în Salonic. Eu locuiesc în Creta și aici e normal de un an de zile noi nu avem nimic, aproape nimic”, spune Kula.

În Salonic și Patras magazinele rămân închise, asta pentru că numărul cazurilor este mare. La nivel național, rata infectărilor a ajuns la 28,5 la 100.000 de locuitori, cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei, iar rata de deces este peste media Uniunii Europene.