• Ultima vizită oficială a prințului Mohammed în afara Orientului Mijlociu fusese în Japonia, în 2019.
  • Președintele Franței, Emanuel Macron, a vizitat, de asemenea, Riadul anul trecut.
  • Mitsotakis s-a numărat printre liderii occidentali care au vizitat Riadul de la asasinarea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul.

Grecia și Arabia Saudită vor semna un acord în domeniul energiei regenerabile și vor discuta despre alte investiții și securitate, a declarat marți prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, în cadrul unei întâlniri cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Atena.

Vizita prințului Mohammed în Grecia este prima sa vizită într-un stat membru al Uniunii Europene de la uciderea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Putem furniza Greciei și Europei de Sud-Vest prin Grecia energie regenerabilă mult mai ieftină și să obținem un MoU (Memorandum de înțelegere) semnat în acest sens astăzi, a declarat prințul Mohammed, stând alături de Mitsotakis.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ultima vizită oficială a prințului Mohammed în afara Orientului Mijlociu fusese în Japonia, în 2019, pentru un summit G20. Grecia și Arabia Saudită au convenit în luna mai asupra principalelor condiții pentru înființarea unei societăți mixte pentru construirea unui cablu de date, așa-numitul Coridor de date East to Med, care va fi dezvoltat de MENA HUB, deținut de STC din Arabia Saudită și de compania greacă de telecomunicații și aplicații prin satelit TTSA.

O sursă diplomatică greacă a declarat că va fi semnat un acord privind cablul submarin, împreună cu alte acorduri în domeniul energetic și militar. Vom semna acorduri importante și vom avea ocazia de a discuta în continuare despre evoluțiile regionale, a declarat Mitsotakis.

Mitsotakis s-a numărat printre liderii occidentali care au vizitat Riadul de la asasinarea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul, care a stârnit un val de indignare în Occident și a pătat imaginea prințului ca fiind un reformator care face presiuni pentru deschiderea Arabiei Saudite, principalul exportator de petrol din lume.

Președintele Franței, Emanuel Macron, a vizitat, de asemenea, Riadul anul trecut, iar președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu prințul Mohammed în cadrul unei călătorii în Arabia Saudită la începutul acestei luni, în timp ce Washingtonul încearcă să reducă tensiunea cu Riadul.

Serviciile de informații americane l-au implicat pe prinț în uciderea lui Khashoggi, acuzație pe care prințul și autoritățile saudite o neagă. După Grecia, prințul Mohammed se va îndrepta spre Franța.