• Cutremurul cu magnitudinea de 6,7 pe scara Richter a avut loc în apropierea orașului turc Izmir și a insulei Samos, din Grecia
  • Cel puțin 19 oameni, între care doi adolescenți, au murit pe teritoriile turc și grecesc
  • 20 de clădiri s-au prăbușit, în Izmir
  • Au fost înregistrate 114 replici ale seismului
  • Apa mării a inundat mai multe străzi din Izmir si Samos, iar autoritățile spun că a avut loc un „mini-tsunami”, imediat după cutremur

UPDATE 22.40: 19 oameni și-au pierdut viața

Un număr de 19 oameni și-au pierdut viața în urma seismului de vineri, care a avut loc în Marea Egee. 17 dintre ei erau din Turcia, iar alți doi, respectiv doi adolescenți, proveneau din Insula Samos, transmite Financial Times.

Unul dintre oamenii care au murit s-a înecat în apele Mării Egee. În prezent, bilanțul indică 709 răniți.

Sursa: AP Photo/Ismail Gokmen

UPDATE 21.40: 5 dintre răniți sunt în sala de operație, iar 8 persoane sunt la Terapie Intensivă

Cinci persoane sunt aflate pe masa de operație, iar opt sunt internate la Secția de Terapie Intensivă, după cutremurul de vineri după-amiază, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de CNN.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

UPDATE 21.20: Peste 500 de persoane au fost rănite în Turcia

Murat Kurum, ministrul pentru Mediu și Urbanizare al Turciei, a declarat că 522 de persoane au fost rănite în timpul cutremurului de vineri, transmite CNN.

Kurum a spus că au fost înregistrate 114 replici ale seismului, iar operațiunile de căutare și salvare continuă în 17 clădiri, dintre care patru sunt complet prăbușite.

Sursa: Anadolu Agency via Getty Images

UPDATE 21.00: Președintele Turciei a transmis că este solidar cu Grecia

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a mulțumit premierului grec pentru condoleanțe și a transmis același lucru Greciei, pe Twitter, după ce ambele țări au înregistrat victime după cutremurul de vineri.

Și Turcia este întotdeauna pregătită să ajute Grecia să-și vindece rănile„, a scris Erdogan, adăugând că „doi vecini care sunt solidari în vremuri dificile sunt mai valoroși decât multe lucruri din viață„.

UPDATE 19.20: Raed Arafat: Niciuna dintre cele două țări nu a cerut ajutor. Noi suntem pregătiți

Când s-a anunțat cutremurul am luat legătură cu Mecanismul de protecție civilă europeană, am anunțat că am pus în alertă echipa noastră de căutare salvare. Am anunțat colegii de la Ministerul Apărării dacă trebuie să plecăm, însă informația de până acum e că niciuna dintre cele două țări nu solicită ajutor”, a spus Raed Arafat, la Aleph News.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a mai spus că Turcia a mai avut astfel de situații și autoritățile sunt bine pregătite.

UPDATE 18.50: UE este pregătită să ofere asistenţă Greciei şi Turciei

Uniunea Europeană este pregătită să ofere asistenţă Greciei şi Turciei după cutremurul produs în Marea Egee, anunţă Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

„Gândurile mele sunt la Grecia şi Turcia. Urmărim situaţia şi suntem pregătiţi să oferim asistenţă, în toate modurile posibile„, a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter.

La rândul său, Janez Lenarcic, comisarul UE pentru Gestionarea Crizelor, a anunţat că Centrul European pentru Coordonarea Reacţiei la Situaţiile de Urgenţă, este „în contact strâns cu autorităţile” din Grecia şi Turcia.

UPDATE 17.20: Doi adolescenți au murit pe insula Samos

Doi adolescenți și-au pierdut viața, în urma seismului de vineri, pe insula greacă Samos, anunță Agenția de presă Adadolu.

Conform primelor informații de la Protecția Civilă, doi adolescenți, în vârstă de 17 și 15 ani, au fost scoși morți din ruinele din Vathi din Samos.

Mai exact, adolescenții traversau un drum îngust și au fost zdrobiți de un zid care s-a prăbușit.

UPDATE 17.20: Numărul persoanelor care au murit a crescut la 6

Numărul victimelor cutremurului de vineri urcă la șase, iar numărul de răniți a ajuns la 202, conform CNN Turcia, care citează autoritățile de la Ankara.

Guvernatorul İzmir Köșger a anunțat că aproape 70 de cetățeni au fost salvați și că nu există clădiri inaccesibile.

Șeful Autorității pentru Afaceri Religioase, Ali Erbaș, a anunțat ca moschiele sunt deschise pentru cei care au nevoie de adăpost.

UPDATE 16.30: Există posibilitatea să apară replici, anunță oficialii

Ar putea exista replici ale cutremurului, cu magnitudini de până la 5,8 grade și un cutremur puternic ar putea doborî clădirile deja avariate”, a declarat Doğan Kalafat, directorul Observatorului Kandilli.

Între timp, ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, l-a sunat pe omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, exprimându-și solidaritatea. „Ambii miniștri au subliniat că sunt pregătiți să se ajute reciproc în caz de nevoie”, a declarat ministerul turc de externe.

UPDATE 16.20: Cum a simțit o româncă din Turcia cutremurul

Monica Erenel, româncă stabilită în Turcia: „S-a simțit foarte puternic. Mie mi s-a părut cu magnitudinea mult mai mare. Așteptam din secundă în secundă să se rupă ceva. Eu locuiesc la etajul nouă. Noroc că clădirea este anti-cutremur, dar totuși balansul acela a fost cumplit.”

UPDATE 16.10: Patru oameni și-au pierdut viața, din cauza cutremurului

Patru oameni au fost declarați morți și alți 120 au fost răniți în urma cutremurului care a zguduit Marea Egee, vineri după-amiază.

„Conform primelor informații primite, patru oameni și-au pierdut viața și 120 au fost răniți. Au fost direcționate trei milioane de lire de pentru a fi folosite la lucrările de reparare a daunelor produse de cutremur în regiune”, au transmis autoritățile, citate de CNN Turcia.

UPDATE 15.50: Imaginile dezastrului

Informațiile de până acum indică faptul că există pagube materiale grave în Samos: case distruse, o biserică dărâmată, zidul unei școli a căzut, și daune semnificative la clădirile vechi din insula Hios.

În prezent nu există informații cu privire la existența unor victime ale cutemurului, Departamentul de Pompieri nu a primit nici un apel de ajutor.

În Izmir, o persoană a filmat momentul în care o clădire s-a prăbușit.

UPDATE 15.40: Nivelul mării a urcat în Samos și a inundat porțiuni din oraș

Au fost înregistrate pagube considerabile în cazul unor clădiri, a precizat ministrul Dezvoltării, Adonis Georgiadisn, în timpul primei sale informări în Parlament.

Potrivit Samos24.gr, o mare parte din Biserica Maicii Domnului din localitatea Karlovasi din Samos s-a prăbușit.

Opt persoane au fost rănite în Karlovasi.

UPDATE 15.30 20 de clădiri s-au prăbușit în Izmir

Oamenii din orașul turc Izmir s-au adunat pe străzi, după ce au părăsit în fugă clădirile afectate de seism. Cel puțin 20 de clădiri au fost distruse în Izmir, a declarat primarul orașului, pentru CNN Turcia.

Clădiri distruse de cutremur au fost și în Bornova și Bayrakli, a scris ministrul turc de interne Suleyman Soylu pe Twitter.

Un cutremur puternic a lovit, vineri, coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula greacă Samos.

Sursa: Profimedia

Cutremurul a avut loc la aproximativ 17 km de coasta provinciei de vest a Izmirului și a fost resimțit până în Atena și Istanbul.

Sursa: Profimedia

În urma seismului, mai multe clădiri din orașul Izmir s-au prăbușit, însă până în acest moment nu există nicio informație care să indice victime.

Pe rețele de socializare și pe YouTube sunt trans mise mai multe clipuri și fotografii în care apar oameni ce caută printre dărâmături.

Cutremurele sunt frecvente în Turcia. Unul dintre cele mai mari a avut loc în anul 1999, când aproximativ 17.000 de oameni au decedat.