• Grecia susține în totalitate ideea ca Suedia și Finlanda să adere la NATO.
  • Ministrul grec de externe a spus că țara are relații excelente cu Finlanda și Suedia.
  • Vladimir Putin a spus că aderarea Finlandei la NATO ar fi o greșeală.

Grecia sprijină pe deplin planurile Suediei și Finlandei de a adera la NATO, a declarat sâmbătă ministrul său de externe.

„Grecia are relații excelente cu aceste două țări, care sunt, de asemenea, membre ale Uniunii Europene”, a declarat Nikos Dendias la Berlin, unde va participa la o reuniune informală a miniștrilor NATO.

„Partea greacă are o poziție foarte clară (în această privință), suntem gata să primim Suedia și Finlanda în familia NATO, credem că au multe de oferit”, a spus el. La o zi după ce Finlanda, vecina de nord-est a Rusiei, s-a angajat să solicite aderarea la NATO, ministrul suedez de externe, Ann Linde, a declarat că aderarea țării sale ar avea un efect stabilizator și ar aduce beneficii țărilor din jurul Mării Baltice.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Aderarea la alianța militară occidentală de 30 de națiuni ar pune capăt neutralității pe care cele două state au menținut-o de-a lungul Războiului Rece și ar duce mai departe expansiunea NATO pe care președintele rus Vladimir Putin a declarat că invazia sa în Ucraina urmărea să o împiedice.

Moscova a declarat că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare la care va răspunde, dar nu a precizat cum.