• Grecia a trimis mii de corturi, paturi şi pături în Turcia pentru a ajuta sutele de mii de oameni lăsaţi fără acoperiş deasupra capului.
  • Cutremurele care au lovit Turcia şi Siria au provocat moartea a mii de persoane, au doborât la pământ porţiuni întregi din oraşe şi au lăsat sute de mii de oameni fără locuinţe în miezul iernii.
  • Grecia şi Turcia sunt în dispută de decenii din cauza mai multor chestiuni, de la drepturile teritoriale în Marea Egee, până la divizarea Ciprului şi migraţie.

Grecia a trimis mii de corturi, paturi şi pături în Turcia pentru a ajuta sutele de mii de oameni lăsaţi fără acoperiş deasupra capului de cutremurele devastatoare din această săptămână, într-un act de solidaritate cu un stat vecin care este aliat în cadrul NATO dar şi un rival istoric, conform Reuters.

Grecia intenţionează să furnizeze în total 80 de tone de ajutor reprezentând pături, paturi, corturi şi provizii medicale, a anunţat Ministerul Protecţiei Civile. Zboruri comerciale care transportau cutii cu ajutoare au aterizat joi pe aeroportul turc din Adana, operaţiunea urmând să se încheie vineri.

Am adus medicamente, provizii medicale şi elemente esenţiale pentru a alina puţin suferinţa persoanelor afectate de cutremur” , a declarat ministrul grec al protecţiei civile, Christos Stylianides, care a făcut deplasarea la Adana. Este momentul să ne arătăm umanitatea” , a adăugat el.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cutremurele care au lovit Turcia şi Siria luni au provocat moartea a mii de persoane, au doborât la pământ porţiuni întregi din oraşe şi au lăsat sute de mii de oameni fără locuinţe în miezul iernii.

Grecia şi Turcia sunt în dispută de decenii din cauza mai multor chestiuni, de la drepturile teritoriale în Marea Egee, până la divizarea Ciprului şi migraţie, iar tensiunile au luat recent amploare.

Prim-ministru grec Kyriakos Mitsotakis l-a sunat luni pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-i transmite condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti.

La sosirea joi la summitul UE, Mitsotakis a spus că Grecia va fi în prim-planul unei iniţiative UE de a găzdui o conferinţă de donatorilor la Bruxelles care să asigure fonduri suplimentare pentru reconstrucţia zonelor devastate de cutremure.

Pe lângă ajutoarele trimite, 36 de salvatori greci cu câini de căutare, doctori şi ingineri se află deja în Turcia. Potrivit autorităţilor greceşti, echipele elene au scos de sub dărâmături cinci oameni în oraşul Hatay.