• Prima adunare la nivel mondial de la apariția pandemiei pentru a solicita guvernelor din întreaga lume să ia măsuri de combatere a schimbărilor climatice.
  • În 99 de țări, câteva sute de mii de oameni au luat parte la o grevă mondială coordonată.
  • Greta Thunberg a afirmat în fața unei mulțimi că „niciun partid politic” nu acționează îndeajuns.
  • Experți spun că emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial trebuie să scadă la jumătate până în 2030.

În 99 de țări, câteva sute de mii de oameni au luat parte la o grevă mondială coordonată pentru climă, pentru a cere măsuri urgente de combatere a efectelor crizei ecologice, scrie TheGuardian.

Această grevă de vineri, care este și prima acțiune climatică la nivel mondial de la pandemia de coronavirus, se desfășoară la câteva săptămâni înainte de summitul privind clima Cop26 de la Glasgow, în Regatul Unit.

Cu două zile înainte de alegerile generale din Germania, Greta Thunberg a afirmat în fața unei mulțimi formate din peste 100.000 de participanți că „niciun partid politic” nu acționează îndeajuns pentru combaterea schimbării climatice.

Activista suedeză, a cărei grevă solitară din 2018 a declanșat campania mondială „Vineri pentru viitor”, le-a spus susținătorilor care o aplaudau faptul că presiunea asupra liderilor politici din Germania trebuie să continue și după alegeri.

„Da, trebuie să votăm, trebuie să votați, dar nu uitați că doar votul nu va fi suficient. Trebuie să continuăm să ieșim în stradă”, a mai spus ea.

Au fost proteste pentru climă în întreaga lume

Potrivit organizatorilor, au avut loc proteste în peste 1.800 de orașe din întreaga lume, inclusiv adunări semnificative în Europa, Africa, America de Nord și America de Sud.

În Mexic, protestatarii s-au adunat în fața Palatului Național din Ciudad de Mexico pentru a cere corporației petroliere de stat Pemex să prezinte un plan de decarbonizare, în timp ce demonstranții din Bangladesh au cerut anularea noilor centrale electrice pe bază de cărbune și gaz planificate.

Demonstrații au avut loc în 12 orașe din Africa de Sud, în cadrul unei greve de trei zile în care se cere guvernului să supravegheze o tranziție echitabilă de la combustibilii fosili.

În fața parlamentului din Londra, demonstranții s-au adunat pentru a auzi vorbitori care au cerut guvernului britanic să facă mai mult pentru a-și îndeplini obiectivele climatice. În Canada, Brazilia și Argentina au fost programate, de asemenea, proteste de amploare.

Ce spun specialiștii?

Mai devreme în acest an, Grupul interguvernamental de experți privind evoluția climei a afirmat că emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial trebuie să scadă la jumătate până în 2030 pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, limita pe care țările au convenit să o atingă în 2015 la Paris.

Cu toate acestea, la 17 septembrie, ONU a raportat că angajamentele actuale ale statelor vor conduce la o majorare de 16% în următorul deceniu.

În ultimele zile, au avut loc câteva evoluții pozitive: China a anunțat că va înceta să mai finanțeze centrale electrice pe cărbune extrem de poluante în străinătate – dar nu și acasă – iar Statele Unite și-au triplat ajutorul pentru climă acordat țărilor vulnerabile.

Finanțarea sprijină țările bogate să avanseze în direcția realizării celor 100 de miliarde de dolari (73 de miliarde de lire sterline) pe an promise în urmă cu un deceniu, considerate a fi esențiale pentru succesul Cop26.