• Greva angajaților STB continuă pentru a patra zi la rând. Aceștia reclamă salariile mici, lipsa unui contract colectiv de muncă și lipsa pieselor necesare vehiculelor.
  • Tribunalul București a decis că protestul salariaților STB este ilegal și a hotărât reluarea imediată a activității de către angajați.
  • Directorul societății, Adrian Criț, estimează că, în ultimele trei zile, societatea a pierdut 14 milioane de lei.

Protestele angajaților STB continuă pentru a patra zi consecutivă. Angajații Societății de Transport București (STB) continuă pentru a patra zi consecutivă să protesteze și să reclame problemele existente la nivelul STB. Tribunalul București a hotărât joi suspendarea grevei și reluarea imediată a activității și a decis că protestul salariaților STB este ilegal.

Sâmbătă seara, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan anunța că depourile STB Colentina și Titan funcționează în integralitate, iar liniile de tramvai 14 și 21 au un regim normal.

Tot sâmbătă, după o întâlnire a Consiliului de Administrație al STB, directorul societății anunța că angajaților care nu vor ieși pe traseu li se poate desface contractul de muncă. El a estimat pierderile societății din ultimele trei zile de grevă se ridică la 14 de milioane de lei.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Adrian Criț spune că pagubele vor fi recuperate în instanță de la cei ce au provocat greva STB și că va fi efectuat și un audit extern. Acesta a spus că protestul poate genera probleme financiare majore pentru companie,

„În cadrul ședinței, Consiliul de Administrație a decis, ca soluție de deblocare a crizei actuale, să nu se efectueze cercetări disciplinare pentru angajații care vor intra de astăzi în traseu, în condițiile în care nu există fapte de natură penală. Toți salariații care vor împiedica accesul în traseu a altor colegi, vor fi cercetați disciplinar conform Regulamentului Intern.”, a transmis STB sâmbătă seară, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

STB asigură 25% din parcul de vehicule programat

Pe trasee s-ar afla, duminică dimineață, 82 de tramvaie din 151 programate, 65 de troleibuze din 86 programate și 15 autobuze din 460 programate. Mijloacele de transport în comun ieșite în traseu pot fi localizate în timp real folosind aplicația INFO TB.

Conducerea STB SA solicită în continuare angajaților să-și reia activitatea și să-și îndeplinească obligațiile de serviciu.

Directorul companiei, Adrian Criț a anunțat duminică că îi așteaptă pe reprezntanții sindicatului din societate la negocieri, la ora 12:00, în prezența presei.

Îi aștept la discuții, pentru deblocarea situației. Această manipulare trebuie să înceteze. Sindicatul manipulează și există toate deschiderea din partea managementului pentru intrarea în negocieri a contractului colectiv de muncă.”, a spus directorul STB la Digi24.

Ce spune liderul sindicaliștilor STB

Liderul sindicaliştilor, Vasile Petrariu, a declarat duminică dimineață că greva STB va continua, pentru că angajații își asumă riscurile.

Petrariu a spus că directorul general refuză să negocieze un nou contract colectiv de muncă și spune că la STB sindicatul a avut tot timpul o atitudine constructivă, a înțeles problemele societății și a încercat să găsească soluții, caracterizând drept „o manevră prin care a încercat să-i păcălescă pe salariați” declarația directorului STB care a spus că este deschis negocierii unui nou contract în cazul încetării grevei, potrivit Mediafax.

Petrariu spune că cei ce decid nu au venit cu soluții menite să medieze sau să soluționeze conflictul. El a invocat lipsa aprovizonării cu piese, problemele tehnice, lipsa spațiilor de odihnă la capăt de linie, de apă sau de toalete, condițiile de muncă din depouri sau autobaze, creșterea incidenței bolilor profesionale.

Salariații STB au inițiat proteste în București începând de miercuri. Aceștia reclamă în continuare probleme de ordin intern ale companiei, printre care salariile, lipsa pieselor, lipsa unui contract colectiv de muncă și desființarea unor posturi.