• ACCEPT şi organizaţia MozaiQ au avertizat că măsurile vor duce la cenzurarea filmelor şi a ştirilor despre comunitatea LGBT, precum şi la limitarea marşurilor şi a evenimentelor publice.
  • România, conservatoare din punct de vedere social, a dezincriminat homosexualitatea în 2001, cu zeci de ani mai târziu decât alte părţi ale Uniunii Europene, şi interzice căsătoria şi parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex.
  • O interdicţie generală a studiilor privind identitatea de gen în 2020 a fost în cele din urmă anulată.

Grupuri pentru drepturile omului din România au condamnat vineri un proiect de lege aprobat de Senat, care interzice aşa-numita propagandă gay în şcoli. Ar legitima discriminarea împotriva comunităţii LGBT, asemenea unor măsuri întâlnite în Ungaria şi Rusia.

Grupurile au îndemnat camera inferioară a Parlamentului, care are ultimul cuvânt, să respingă proiectul de lege ce interzice utilizarea în şcoli a materialelor considerate ca promovând homosexualitatea şi schimbarea de sex, relatează Reuters.

Proiectul de lege a fost promovat de către mai mulţi parlamentari ai UDMR, care au spus că acesta va preveni abuzurile asupra copiilor.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

O legislaţie similară din Ungaria a atras critici aspre din partea Comisiei Europene, care a dat Budapesta în judecată.

Cenzura din sistemul educaţional de la Budapesta nu trebuie să fie aplicată la Bucureşti„, a declarat grupul pentru drepturile LGBT ACCEPT: „Adoptarea unei legislaţii explicit homofobe şi transfobe prin cenzurarea informaţiilor despre orientarea sexuală şi identitatea de gen este o ruşine pentru România. Camera Deputaţilor trebuie să voteze pentru a opri această incitare la discriminare„.

ACCEPT şi organizaţia MozaiQ au avertizat că măsurile vor duce la cenzurarea filmelor şi a ştirilor despre comunitatea LGBT, precum şi la limitarea marşurilor şi a evenimentelor publice.

Îndemnăm camera inferioară să dea dovadă de responsabilitate şi decenţă şi să respingă orice propuneri legale care au ca scop marginalizarea comunităţii LGBT„, a declarat MozaiQ: „În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, credem că adoptarea unui astfel de proiect de lege în România ar … alimenta propaganda rusă şi campaniile de dezinformare ale Moscovei„.

România, conservatoare din punct de vedere social, a dezincriminat homosexualitatea în 2001, cu zeci de ani mai târziu decât alte părţi ale Uniunii Europene, şi interzice căsătoria şi parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex.

O interdicţie generală a studiilor privind identitatea de gen în 2020 a fost în cele din urmă anulată.