• ACCEPT şi organizaţia MozaiQ au avertizat că măsurile vor duce la cenzurarea filmelor şi a ştirilor despre comunitatea LGBT, precum şi la limitarea marşurilor şi a evenimentelor publice.
  • România, conservatoare din punct de vedere social, a dezincriminat homosexualitatea în 2001, cu zeci de ani mai târziu decât alte părţi ale Uniunii Europene, şi interzice căsătoria şi parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex.
  • O interdicţie generală a studiilor privind identitatea de gen în 2020 a fost în cele din urmă anulată.

Grupuri pentru drepturile omului din România au condamnat vineri un proiect de lege aprobat de Senat, care interzice aşa-numita propagandă gay în şcoli. Ar legitima discriminarea împotriva comunităţii LGBT, asemenea unor măsuri întâlnite în Ungaria şi Rusia.

Grupurile au îndemnat camera inferioară a Parlamentului, care are ultimul cuvânt, să respingă proiectul de lege ce interzice utilizarea în şcoli a materialelor considerate ca promovând homosexualitatea şi schimbarea de sex, relatează Reuters.

Proiectul de lege a fost promovat de către mai mulţi parlamentari ai UDMR, care au spus că acesta va preveni abuzurile asupra copiilor.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

O legislaţie similară din Ungaria a atras critici aspre din partea Comisiei Europene, care a dat Budapesta în judecată.

Cenzura din sistemul educaţional de la Budapesta nu trebuie să fie aplicată la Bucureşti„, a declarat grupul pentru drepturile LGBT ACCEPT: „Adoptarea unei legislaţii explicit homofobe şi transfobe prin cenzurarea informaţiilor despre orientarea sexuală şi identitatea de gen este o ruşine pentru România. Camera Deputaţilor trebuie să voteze pentru a opri această incitare la discriminare„.

ACCEPT şi organizaţia MozaiQ au avertizat că măsurile vor duce la cenzurarea filmelor şi a ştirilor despre comunitatea LGBT, precum şi la limitarea marşurilor şi a evenimentelor publice.

Îndemnăm camera inferioară să dea dovadă de responsabilitate şi decenţă şi să respingă orice propuneri legale care au ca scop marginalizarea comunităţii LGBT„, a declarat MozaiQ: „În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, credem că adoptarea unui astfel de proiect de lege în România ar … alimenta propaganda rusă şi campaniile de dezinformare ale Moscovei„.

România, conservatoare din punct de vedere social, a dezincriminat homosexualitatea în 2001, cu zeci de ani mai târziu decât alte părţi ale Uniunii Europene, şi interzice căsătoria şi parteneriatele civile pentru cuplurile de acelaşi sex.

O interdicţie generală a studiilor privind identitatea de gen în 2020 a fost în cele din urmă anulată.