• Programul de guvernare al Guvernului Cîțu are 268 de pagini
  • Noul Guvern promite 10 spitale, peste 1.000 de km de autostradă
  • În materie de justiție, Guvernul Cîțu ar urma să reformeze Curtea Constituțională

Guvernul Cîțu a venit cu 268 de pagini de promisiuni. Este programul de guvernare – Biblia, cum îi zicea Liviu Dragnea.

SĂNĂTATE

La capitolul sănătate, avem așa: 6% din PIB pentru acest domeniu, investiții de 4,8 miliarde de euro din fonduri UE, dreptul de alege asigurarea de sănătate, 10 spitale noi, Legea vaccinării, interzicerea oricărui tip de fumat în spațiile publice închise, introducerea orelor de educație sanitară în școli, semaforizarea pentru alimente și programe de screening pentru bolice cronice frecvente.

EDUCAȚIE

Ținta pentru Educație e 6% din PIB. Iar promisiunile sunt: BAC diferențiat, generalizarea programelor „Masă caldă la școală” și „Școală după școală” și investiții de 22,5 miliarde lei în școli, creșe și grădinițe.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

TRANSPORTURI

Transporturile ar urma să primească 6% din PIB, bani care ar trebui să meargă în peste 1.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres și extinderea rețelei de metrou.

FINANȚE

Ministerul de Finanțe ar trebui să se ocupe de reforma ANAF. Promisiunea e că nu vor fi introduse taxe și impozite noi. Plus pregătirea aderării la Zona Euro, creșterea colectării veniturilor din accize, TVA și taxe vamale, digitalizarea și simplificarea interacțiunii dintre instituțiile subordonate și implementarea de ajutoare de stat pentru redresarea economică.

JUSTIȚIE

La justiție, primul obiectiv e aplicarea inițiativei Fără penali în funcții publice. Guvernul Cîțu ar urma să reformeze Curtea Constituțională, să desființeze Secția Specială, să elimine schema de pensionare anticipată a magistraților, întărirea luptei împotriva corupției și a infracționalității organizate, reforma Inspecției Judiciare și modificarea procedurii de desemnare a procurorilor șefi.