• Guvernatorul Mugur Isărescu a prezentat, marți, Raportul trimestrial asupra inflației – august 2022.
  • Acesta a afirmat că băncile „au sărit calul” cu creșterea Robor, dar acest lucru a dus și la creșterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”.
  • „Inflația ridicată rămâne un fenomen global. România nu este fruntașă, suntem pe locul 7 în UE, ceva mai mult decât media inflației în UE, de 9,6%. Dar mai important și inflația cea mai scăzută din Europa depășește 5%.”

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, marți, că BNR vede o temperare a consumului și crede că în semestrul doi se va simți și mai mult, potrivit Economedia.ro.

„Consumatorii se orientează mai pronunțat către magazinele de tip discount și produsele din gama marcă proprie”, a transmis Isărescu, care a precizat, de asemenea, că România are probleme majore în ce privește cheltuielile bugetare și că era dobânzilor mici este depășită.

Acesta a afirmat că băncile „au sărit calul” cu creșterea Robor, dar acest lucru a dus și la creșterea dobânzilor la depozite, Isărescu lansând și un avertisment pentru bănci: „să fie mai atente la mesajele Băncii Naționale”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„De mai bine de 4-5 luni, s-a decuplat Roborul. Ca să mă exprim pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul. Roborul s-a dus în sus mult peste rata de politică monetară şi coridorul nostru.”, a declarat guvernatorul Isărescu în conferinţa de presă prin care explică Raportul asupra inflaţiei din august 2022. 

„Eu personal trebuie să recunosc, condiţiile de lichiditate probabil au convins băncile să sară calul, să iasă dintr-o anumită limită. Am înăsprit condiţiile de lichiditate pe un motiv foarte clar: să obligăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele de dobândă la depozite, pentru că şi acolo e vorba tot de români, şi aceştia chiar pierd”. 

„Inflația ridicată rămâne un fenomen global. România nu este fruntașă, suntem pe locul 7 în UE, ceva mai mult decât media inflației în UE, de 9,6%. Dar mai important și inflația cea mai scăzută din Europa depășește 5%.”