Guvernul a adoptat hotărârea de prelungire a stării de alertă pentru 30 de zile. Ce noi măsuri de relaxare au fost anunțate începând cu 17 iunie

Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre
  • Ludovic Orban a declarat că HG privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile a fost adoptată în unanimitate
  • Slujbele în interiorul bisericilor vor fi permise din nou, a anunțat premierul
  • Hotărârea de Guvern merge spre spre aprobare în Parlament

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că CNSU a adoptat, în unanimitate, o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 17 iunie 2020.

”Înaintea şedinţei de guvern am avut şedinţa CNSU. Am adoptat în unanimitate următoarea hotărâre. Articolul 1. Se propune prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 17 iunie 2020. Articolul 2. Măsurile de prevenire şi control a infecţiilor generate de SARS CoV 2 necesar a fi adoptate începând cu data de 17.06.2020 în contextul epidemiologic actual sunt prevăzute în anexă”, a spus Ludovic Orban în timpul şedinţei de guvern.

El a mai spus că faţă de situaţia existentă, a fost luată decizia de a face o nouă relaxare a restricţiilor, în conformitate cu decizia adoptată vineri.

Astfel, se va permite desfăşurarea activităţilor în mall-uri, cu excepţia cinematrografelor, restaurantelor şi sălilor de jocuri, se va relua activitatea sălilor de fitness, se reia activitatea în after-school-uri şi grădiniţe pe perioada verii, precum şi reluarea jocurilor de noroc.

De asemenea, el a mai spus că încetează forma de sprijin pentru părinţi.

”Foarte mulţi părinţi au solicitat la redeschiderea grădiniţelor şi tipurilor de activităţi after-school. Toate regulile stabilite trebuie respectate pentru a reduce la minimum riscul infectării celor care beneficiază de aceste activităţi”, a mai spus premierul.

Orban a mai spus că se va permite şi reluarea oficierea slujbelor în biserici, dar cu respectarea unor reguli.

”Propunerea formulată de CNSU e de a permite oficierea slujbelor şi în spaţii închise”, a precizat premierul.

Social-democraţii au decis, luni, că vor vota pentru prelungirea stării de alertă, dar cu unele modificări, printre care excluderea achiziţiilor directe şi redeschiderea bisericilor şi teatrelor. Starea de alertă ar urma să fie de doar 15 zile, a anunţat preşedintele Marcel Ciolacu.