Executivul a decis, vineri, alocarea a 1,5 miliarde de lei pentru acest an pentru „Prima casă”, program prin care, din 2009, au fost acordate 305.436 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totalã de 27,82 miliarde lei.

Pentru anul 2021, a fost alocat un plafon al garanțiilor acordate prin programul Prima casă în valoare de 1,5 miliarde lei, potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanța de Urgențã a Guvernului nr. 60/2009.

„Totodatã, începând cu anul 2021, beneficiarii au obligația sã încheie polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toatã durata finanțãrii garantate, la o valoare acceptatã de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piațã comunicatã de finanțatori prin solicitarea de garantare. Aceastã prevedere se aplicã tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru polițele de asigurare încheiate dupã data intrãrii în vigoare a Hotãrârii de Guvern pentru modificarea și completarea Hotãrârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Noua Casã”, transmite Executivul.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Programul „Noua Casã” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care faciliteazã achiziția unui imobil cu destinația de locuințã, prin intermediul contractãrii de credite garantate de stat.

„Programul Noua Casă este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale, în cadrul cãruia au fost acordate 305.436 de garanții și promisiuni de garantare, în valoare totalã de 27,82 miliarde lei, de la lansarea Programului, în anul 2009 și pânã la sfârșitul lunii decembrie a anului 2020. Pe parcursul anului 2020, statul a acordat 11.885 de garanții, în valoare totalã de 1,36 miliarde lei și 3.359 promisiuni de garantare, în valoare totalã de 0,45 miliarde lei”, mai arată comunicatul guvernului.