Guvernul a dublat numărul lucrătorilor străini în România

Focar de coronavirus în Brașov. 8 persoane venite din India și-ar fi îmbolnăvit colegii cu care lucrau pe un șantier de construcții

Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în anul 2021, cu încă 25.000.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, aceştia se adaugă numărului de 25.000 de lucrători aprobat iniţial, prin HG nr. 1133/2020, la sfârşitul anului trecut.

Decizia a fost luată ca urmare a creşterii numărului de cereri de eliberare a avizelor de angajare de la începutul anului până în prezent, dar şi a numărului locurilor de muncă vacante declarate de angajatori.

Datele comunicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că, în perioada ianuarie – mai a acestui an, numărul total de locuri de muncă vacante era de 160.405, faţă de 156.085 în aceeaşi perioadă a anului trecut, în creştere cu 2,77%, din care 29.995 comunicate în mod repetat de angajatori.

Astfel, suplimentarea contingentului de lucrători răspunde necesităţii de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români şi previne situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.

„Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări, de la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii iulie au fost eliberate 17.196 avize de angajare (adică 68,7% din total) şi pentru acelaşi interval de timp sunt în curs de soluţionare alte 3.620 de solicitări de eliberare a avizelor de angajare”, se mai arată în comunicat.