- Dronele rusești vor putea fi distruse, neutralizate sau luate sub control.
- Dronelor pot fi doborâte cu aeronave sau sisteme antiaeriene de la sol.
- CSAT trebuie să hotărască cine dă ordinul pentru doborârea dronelor.
Guvernul a adoptat un proiect de lege care să reglementeze modalitățile de intervenție pe timp de pace, în cazul dronelor străine care pătrund în spațiul aerian al țării.
Advertisment
Cele două inițiative au fost lansate la un an și trei luni de la primul astfel de incident, când bucăți dintr-o dronă rusească provenită din războiul din Ucraina, au căzut pe teritoriul național, în județul Tulcea, la Plauru. De atunci au mai fost cel puțin alte șase astfel de evenimente. Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a cerut încă de la începutul anului schimbarea legislației.
Acest proiect de lege are două mari capitole. În primul rând, introduce clarificări privind interceptarea și, eventual, doborârea aeronavelor cu pilot. Procedura este puțin mai detaliată: stabilirea poziției aeronavei, transmiterea informațiilor și dispozițiilor de la sol către pilot, interceptarea, executarea focului de avertisment și, dacă este necesar, executarea focului pentru distrugerea aeronavei. Acest tip de acțiune poate fi realizat inclusiv cu mijloace de apărare antiaeriană de la sol. Totuși, legislația anterioară era destul de clară în această privință; acum au fost adăugate doar anumite precizări suplimentare.
Recomandări
În contextul actual, însă, de mai bine de un an, România se confruntă cu drone care pătrund neautorizat în spațiul aerian. Practic, Rusia violează spațiul aerian al României și îl folosește pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei. Proiectul de lege specifică faptul că dronele pot fi distruse, neutralizate sau preluate sub control.
Totuși, există două probleme care pot complica această procedură. În primul rând, decizia de a acționa trebuie să fie luată numai dacă există certitudinea că drona nu va provoca victime sau pagube la sol. În al doilea rând, proiectul de lege nu specifică exact cine este responsabil pentru emiterea ordinului de acțiune împotriva unei drone. Se lasă la latitudinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării să stabilească, printr-o hotărâre ulterioară, cine are competența de a da acest ordin. Astfel, după intrarea în vigoare a legii, va fi necesară o hotărâre suplimentară care să clarifice această responsabilitate.
Rămâne incert când va fi adoptată legea de către Parlament. Este important de menționat că României i-a luat un an și trei luni doar pentru a avea un proiect de lege. În februarie, șeful Statului Major General, generalul Gheorghiță Vlad, solicita acest proiect. Ministerului Apărării Naționale i-au trebuit opt luni pentru a-l finaliza, iar la sfârșitul lunii octombrie, Guvernul l-a aprobat. Urmează să fie dezbătut în cele două camere ale Parlamentului.
Cel mai probabil, abia în 2025 vom avea această lege funcțională. După aceea, va depinde de viitorul președinte să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării și să stabilească, printr-o hotărâre concretă, cine va fi responsabil de emiterea ordinului pentru doborârea dronelor. În acest moment, legislația rămâne neclară, iar implementarea mai are de așteptat.