Guvernul amână hotărârea de prelungire a stării de alertă. Care sunt noile măsuri de relaxare de la 15 iunie

Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre
  • Premierul Ludovic Orban a anunțat joi seară că Guvernul va decide prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare.
  • Hotărârea trebuie adoptată de Parlament în termen de 5 zile, iar în cazul unui vot negativ, măsurile îşi pierd efectul.
  • Pe ultima sută de metri, șeful Guvernului a anunțat și restricțiile care vor fi ridicate începând cu 15 mai.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi seară că Guvernul va decide prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare. Totodată acesta a anunțat care sunt noile măsuri de relaxare de la 15 iunie.

DECLARAȚIILE PREMIERULUI:

„Starea de alertă e indispensabilă pentru a putea menține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor.”

De la 15 iunie vor fi exceptate de la măsura izolării la domiciliu persoanele care vin din țări unde rata de infectare cu coronavirus este mai mică, respectiv care au un coeficient de sub 5, în baza evaluării INSP. Premierul a precizat că e vorba despre Austria, Bulgaria și Grecia. De asemenea, se pot relua cursele aeriene către și dinspre aceste țări.

„De la aceeași dată mall-urile se redeschid cu excepția restaurantelor și locurilor de joacă.”

„De la 15 mai, se va permite redeschiderea grădinițelor, after-school-urilor, în condiții stricte, reglementare prin ordin al ministerelor Sănătății și Educației. „

„Sunt permise, totodată, evenimentele private cu 20 de persoane în spații închise și 50 în spații deschise.”

„De la aceeași dată, a precizat Orban, se va relua tratamentul balnear și se reia activitatea în piscine exterioare.”

Activitatea loteriei și a caselor de pariuri poate fi reluată de la 15 iunie.

„De asemenea, din grupurile pietonale pot face parte 6 persoane care nu fac parte din aceeași familie, față de 3 cât este permis în prezent. „

Potrivit premierului hotărârea de prelungire a stării de alertă trebuie publicată în Monitorul Oficial până pe 16 iunie.