• Cel mai mic număr de decese s-ar putea obține dacă vaccinarea ar fi intensificată timp de trei luni
  • Decesele s-ar putea plafona până la 26.919 de persoane, cea mai mică proiecție posibilă în condițiile date

Guvernul României ar putea salva până la 15.000 de vieți, dacă ar accelera vaccinarea timp de trei luni de zile de acum înainte și dacă regula purtării măștii în spații deschise se va respecta.

Numărul deceselor pe care România le-ar putea consemna din cauza Covid-19, până la 01.04.2021, ar putea să se situeze între minim 20.957 de persoane și maxim 30.288 de persoane, spune Universitatea din Washington. Potrivit modelărilor efectuate de Institutul pentru Evaluare și Măsurare a Sănătății (IHME) din cadrul Universității, persistă riscuri care ar putea să adauge între 5.623 și 14.954 noi decese, față de cele 15.334 consemnate de România la 27.12.2020.

Cel mai mic număr de decese s-ar putea obține dacă vaccinarea ar fi intensificată timp de trei luni din acest moment și dacă purtarea măștii anti-Covid 19 în public va fi respectată în proporție de cel puțin 95% la nivelul întregii populații.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
WHATSAPP INTRODUCE NOI FUNCȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA

Proiecția numărului total de decese cauzate de Covid-19 în România, conform Universității din Washington, https://covid19.healthdata.org

Dacă în următoarele 45 de zile s-ar proceda la intensificarea vaccinării în rândul populației expuse cel mai mult riscului de infectare cu coronavirus, continuând apoi cu lucrătorii esențiali și în cele din urmă cu toți ceilalți adulți, decesele s-ar putea plafona până la 26.919 de persoane, cea mai mică proiecție posibilă în condițiile date. Intensificarea vaccinării în acest scenariu ar putea fi susținută de omologarea în UE a soluției propuse de Moderna. O decizie în acest caz se așteaptă cel mai devreme în data de 6 ianuarie 2021.

Conform proiecțiilor, numărul de decese din România care s-ar adăuga în primul trimestru al anului curent ar putea să urce cifra totală a deceselor la 30.288 dacă, în ciuda accelerării vaccinării, se va renunța la purtarea măștii în spații publice.