- Guvernul Belgiei oferă 10 călătorii gratuite belgienilor pentru a ridica economia și turismul domestic și pentru a marca ieșirea din carantină
- SNCB se opune acestei decizii, declarând că nu au fost consultați în situație și nu consideră că este cel mai bun lucru pentru siguranța și sănătatea oamenilor
- Guvernul propune și TVA redus, dar și ajutoare sociale mai mari
Guvernul Belgiei a anunțat sâmbătă că va oferi tuturor rezidenților 10 călătorii gratuite cu trenul ca o formă de relaxare a măsurilor de izolare anterioare și, mai ales, pentru a ridica economia și turismul domestic.
Advertisment
Un alt anunț foarte important ar fi reducerea TVA-ului și existența unor sume mai mari pentru ajutoarele sociale. În plus, vor exista cecuri cadouri, în valoare de 300 de euro, pe care angajații le vor primi de la angajator, cu scopul de a le utiliza în restaurante, teatre sau pentru vizite la muzeu.
Din 8 iunie 2020, Belgia a intrat în faza trei a măsurilor de relaxare. Cu toate că au fost anunțate măsurile de distanțare socială, în Belgia aproape toate afacerile funcționează din nou: hoteluri, cafenele și restaurante.
Recomandări
În ciuda faptului că au ales ieșirea din carantină atât de rapid, Belgia a avut cea mai mare rată de deces, pe cap de locuitor, din Europa: peste 9.600 de morți într-o țară cu 11.5 milioane de locuitori.
Și totuși, nu toți rezidenții au respectat măsurile de siguranță impuse de contextul actual. Un exemplu este chiar Prințul Joachim, un nepot al Regelui Philippe al Belgiei, care a fost obligat să-și ceară scuze la începutul acestei luni pentru că a participat la o petrecere în Spania și a fost infectat cu coronavirus. Nerespectarea carantinei impuse și a regulilor de siguranță au condus către acest lucru.
Belgia va redeschide granițele către țările europene pe 15 iunie
Beneficiul de 10 călătorii gratuite cu trenul, acordat de Belgia acum, avea prețul de 83 de euro pentru persoanele cu vârste mai mari de 26 de ani. Ca semn de relaxare a măsurilor de siguranță și într-un efort comun de a reporni și ridica economia și turismul local, abonamentul de 10 călători va fi distribuit gratuit către toți rezidenții și poate fi utilizat în perioada iulie – decembrie. Mai mult, belgienii își pot lua bicicletele în tren fără să plătească o taxă pentru ele.
Pare o inovație favorabilă pentru o țară care iese din perioada de carantină, dar compania națională de transport feroviar spune că Guvernul a neglijat să-i consulte în această situație.
Sophie Dutordoir, șefa companiei publice de căi ferate SNCB, a scris duminică pe Twitter criticând mișcarea, spunând că lipsa consultărilor a provocat îngrijorarea serioasă a statului.
„Considerăm că este un lucru bun faptul că Guvernul nostru își dorește să promoveze transportul public ca mod de călătorie sustenabil”, a spus Dimitri Temmerman, Purtătorul de Cuvânt SNCB pentru CNN.
„Totuși, modul în care această decizie a fost luată sâmbătă, fără a fi consultați, ridică semne de întrebare serioase. O distribuție gratuită a călătoriilor de tren, către toți rezidenții belgieni, ridică problema siguranței sanitare a călătorilor și personalului nostru. SNCB nu va pune în pericol în niciun fel siguranța acestora, pentru că la asta s-a muncit din greu în aceste luni.”
Dimitri Temmerman a susținut postarea pe Twitter a lui Sophie Dutordoir, spunând „De aceea am cerut să ne consultăm imediat și să oferim tot suportul necesar pentru a evita orice risc de supraaglomerare în trenurile noastre. Între timp, partea de logistică și partea financiară trebuie să fie clarificate.”
- (P) Un uscător de rufe îți poate salva timp prețios de petrecut cu familia!
- Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
- Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
- Pârtiile de schi din întreaga lume sunt tot mai căutate de pasionații sporturilor de iarnă. Care sunt cele mai populare domenii schiabile din România
- Economia Regatului Unit nu a înregistrat nicio creștere în ultimul trimestru. PIB-ul pe cap de locuitor a scăzut cu 0,2% comparativ cu anul precedent
Partenerii noștri