• Guvernul nu va mai publica datele COVID din ianuarie.
  • UKHSA a declarat că publicarea lor „nu mai este necesară”, deoarece țara trăiește acum cu virusul.
  • Rata R este stabilă în ultimele luni, iar datele plasează numărul de noi infecții zilnice la 100.000.

Guvernul va înceta să mai publice datele COVID în următoarele săptămâni, deoarece experții spun că țara trăiește acum cu virusul la trei ani de la prima detectare a acestuia. Datele și modelele publicate de Agenția britanică de securitate sanitară, care estimează decesele și spitalizările cauzate de virus, nu vor mai fi făcute publice de la începutul lunii ianuarie.

Dr. Nick Watkins, cercetător șef în domeniul datelor, a declarat că publicarea acestor date specifice nu mai este necesară” pe măsură ce țara își revine la normalitate datorită vaccinurilor și tratamentelor. Datele includ rata de reproducere, sau rata R, care se referă la numărul de persoane cărora o persoană infectată le va transmite virusul. Intervalul R și rata de creștere pentru Anglia au fost publicate săptămânal în perioada de vârf a pandemiei, iar din luna aprilie a acestui an la două săptămâni.

Acesta a fost publicat pentru prima dată în mai 2020 pentru toată Marea Britanie, până în aprilie 2021, când a fost publicat doar pentru Anglia. Grupul de revizuire a modelelor epidemiologice (EMRG) al UKHSA a declarat că, în urma unei revizuiri detaliate, următoarea publicare a declarației sale de consens privind COVID-19, la 6 ianuarie, va fi ultima”.

Recomandări

ISRAEL ȘI HAMAS ACCEPTĂ ACORDUL SUA
S-AU ÎNȚELES, NU SE POATE...ACUM
GHINION: RĂMÂI FĂRĂ PERMIS TREI ZILE
HAOSUL DE PE VALEA OLTULUI E PE DN 1
UNDE MERGI ÎN WEEKEND?
101K ELEVI PROMVEAZĂ LA BAC

Cu privire la anunțul de astăzi, Dr. Watkins, președintele EMRG, a declarat: În timpul pandemiei, valoarea R și rata de creștere au servit ca indicator util și simplu pentru a informa acțiunile de sănătate publică și deciziile guvernului. Acum, când vaccinurile și terapiile ne-au permis să trecem la o fază în care trăim cu virusul, cu o supraveghere redusă, dar încă monitorizată îndeaproape prin intermediul unui număr de indicatori diferiți, publicarea acestor date specifice nu mai este necesară.

Continuăm să monitorizăm activitatea COVID-19 într-un mod similar cu modul în care monitorizăm o serie de alte boli și afecțiuni comune.” El a adăugat că toate publicațiile de date sunt revizuite în permanență și că decizia ar putea fi anulată, iar modelarea reintrodusă prompt dacă este necesar, de exemplu, dacă ar fi identificată o nouă variantă îngrijorătoare.

Rata R în Marea Britanie a fost relativ stabilă timp de mai multe luni, cifrele arătând că aceasta se situează între 0,8 și 1,2. Datele arată că rata de creștere este între -4 și +3% și că în prezent există aproximativ 100.000 de noi infecții pe zi. Agenția a precizat că datele privind incidența COVID-19 vor continua să fie accesibile din ancheta privind infecțiile realizată de Oficiul Național de Statistică (ONS).

Cele mai recente date ale acestuia arată că numărul cazurilor de COVID continuă să crească în Marea Britanie, estimându-se că 1,4 milioane de persoane au fost infectate cu virusul în săptămâna care s-a încheiat la 9 decembrie. A fost raportată o creștere a cazurilor în Anglia și Scoția, în timp ce tendința este incertă în Țara Galilor și Irlanda de Nord.

UKHSA a subliniat importanța vaccinării, în contextul în care numărul cazurilor de gripă și de COVID crește în această iarnă și a îndemnat persoanele care nu se simt bine să nu socializeze în perioada sărbătorilor. Luna viitoare se împlinesc trei ani de când au fost confirmate primele cazuri de COVID-19 în Marea Britanie.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, cu mii de cazuri în China, OMS a declarat virusul ca fiind o urgență sanitară globală. După aproape trei ani de restricții stricte, China a declarat duminică că nu va mai publica zilnic cifrele privind cazurile și decesele cauzate de COVID-19. Comisia sa națională pentru sănătate (NHC) a făcut acest anunț pe fondul unei noi creșteri a numărului de îmbolnăviri cu acest virus, ca urmare a renunțării la politica sa de  „ZERO COVID”.