• Guvernul Ciolacu crește impozitul pe dividende la 10%.
  • Guvernul scade pragul pentru microîntreprinderi la 250.000 de euro.
  • Guvernul Ciolacu elimină scutirile fiscale din IT, construcții și agro.
  • Cresc impozitele pe case și mașini.

2025 vine cu creșteri de taxe. Dacă încasezi dividende vei plăti 10% către stat din 2025, conform ordonanței cu măsuri bugetare publicată de guvernul Ciolacu 2. Impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%, iar dacă dacă lucrezi în IT, construcții sau agro scutirea de impozit pe venit nu va mai fi valabilă începând cu 2025.

Ce taxe vor crește?

„Una dintre principalele creșteri de taxe este creșterea impozitului pe dividende. Vedem o primă creștere a impozitului pe capital. La noi, impozitarea pe capitaluri este destul de mică. 8% este o rată mică, a fost 16% la un moment dat, a fost redusă la 5%, apoi a crescut la 8% și acum crește spre 10%.

Dar, ca să dau un pic de context discuției, chiar citeam înainte să intru în direct pe Conzilla, am preluat și noi pe zf.ro acest material de la Conzilla. De exemplu, dacă se face o hotărâre a adunării generale a acționarilor aferentă anului 2024 și se achită impozitul până la 25 ianuarie 2025, atunci dividendele vor fi impozitate cu vechea cotă. Deci există o mică portiță până la 25 ianuarie 2025 pentru ca investitorii să mai beneficieze de acea cotă redusă de 8%. După aceea, avem facilități fiscale pentru IT și pentru cei care lucrează în construcții, în agricultură, industria alimentară.

Recomandări

UNDE A DISPĂRUT FICO
D. DAVID: MANUALE INSUFICIENTE
ZELE VEDE O ȘANSĂ ÎN TRUMP
MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS
NU ÎNGHIT GĂLĂGIA

Este un impact destul de mare aici, având în vedere că, după estimările mele, au mai rămas cam 700 de mii, poate chiar un milion de angajați care încă beneficiază de aceste facilități. Este vorba, practic, de o scădere a salariilor lor cu 6,5% sau de un cost mai mare al angajatorilor, având în vedere că impozitul este de 10%, dar se calculează după ce se scad contribuțiile și așa mai departe. Și vedem scăderea pragului pentru microîntreprinderi, un subiect despre care coaliția PSD-PNL-UDMR s-a angajat, sau nu știu sigur dacă Marcel Ciolacu și-a „tatuat” și acest lucru că nu va crește sau nu va scădea pragul, dar iată că el scade și va continua să scadă atât de la 1 ianuarie, cât și de la 1 ianuarie 2026. Cam astea sunt principalele trei măsuri. Este o primă creștere de taxe, din punctul meu de vedere, dintr-un șir mai lung pe care îl vom vedea anul acesta”, a susținut Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar

Câți bani vor aduce la buget?

„Deci impactul pe venituri este de șapte miliarde de lei. Ca să îți dau o dimensiune, noi anul viitor trebuie să împrumutăm de pe piețele interne și externe 250-300 de miliarde de lei. Deci practic, reușim să câștigăm șapte miliarde în plus din aceste creșteri de taxe, dar nevoia totală de împrumut este cam de 250-300 miliarde de lei.

Iarăși, prin comparație, noi trebuie să scădem deficitul bugetar cam cu 1% din PIB anul viitor. Asta înseamnă undeva la 20 de miliarde de lei, să le zicem. O creștere a veniturilor cu doar șapte miliarde nu pare a rezolva foarte multe din probleme. În fapt, sunt niște nivelări ale taxelor, nu chiar o creștere propriu-zisă, dar atunci noi scriam ceva ce nu s-a întâmplat, nu s-a întâmplat încă, și anume creșterea TVA-ului sau măcar nivelarea cotelor reduse de TVA.

Știi că la unele produse alimentare și așa mai departe sunt cote reduse de 9%, 5% și nivelarea lor către 19%, cât este cota standard. Sau poate chiar o creștere a cotei standard de TVA. Încă nu le-am văzut pe acestea. Dar, având în vedere cum arată lucrurile în buget și încă nu avem execuția bugetară pe finalul lui 2024, pentru a ne face o idee ce va fi în 2025, până nu vom vedea lucrurile astea, nu ne vom da seama dacă aceste creșteri de taxe vor rezolva ceva”, a declarat Răzvan Botea pentru Aleph News.

Citește și