- Alegerile prezidențiale din 2025 vor fi organizate pe 4 și pe 18 mai.
- Bolojan: O decizie corectă pe care trebuie să ne-o asumăm este să avem un candidat comun.
- Hotărârea de guvern care stabilește data alegerilor prezidențiale intră în vigoare pe 18 februarie.
- În termen de cinci zile de la intrarea în vigoare a HG, trebuie anunțat calendarul electoral.
- Orice material politic publicat online va fi considerat conținut electoral.
- Candidații la prezidențiale vor avea obligația să spună care este identitatea sponsorilor.
- Prioritate în secțiile de votare au candidații partidelor parlamentare.
- Alegerile din diaspora vor fi organizate timp de 3 zile, între ora 7 și 21.
- Pe 4 mai, sunt organizate alegeri locale în 4 orașe și 13 comune.
Guvernul Ciolacu 2 dă astăzi hotărârea de Guvern prin care stabilește data alegerilor prezidențiale. Primul tur va avea loc pe 4 mai.
Advertisment
Au învățat ceva politicienii noștri
Ei spun că vor să fi învățat. Spune Ilie Bolojan, președintele PNL că poate cea mai mare greșeală pe care partenerii de coaliție de anul trecut, prima democrativă, PNL și PSD, a fost să aibă candidați separați. Iar asta i-a penalizat pe toți, s-a pulverizat votul. De aceea ar fi bine să aibă candidat comun, în persoana lui Crin Antonescu. Acesta va fi validat la sfârșitul lunii după ce partidele vor avea rezultatele cercetării sociologice. Despre care, spune Bolojan, că nu este ca să ca să vadă cât are în sondaje Crin Antonescu, ci ca să vadă ce își doresc românii.
Și par a mai fi învățat ceva politicienii, după experiența Călin Georgescu, al cărui campanie electorală pe TikTok a trecut „under the radar”. Vor reguli mai clare și mai stricte privind campania electorală desfășurată pe rețelele sociale. Va fi considerat material publicitar politic orice este publicat, inclusiv online. Iar candidații trebuie să facă publică, dacă nu este vorba despre fonduri proprii, identitatea sponsorului materialului publicitar. Biroul Electoral Central trebuie să răspundă oricărei sesizări în maximum 24 de ore, iar Autoritatea Electorală Permanentă este cea care trebuie să notifice platformele de social-media în cazul în care există plângeri, iar dacă acestea nu le retrag în cinci ore, riscă amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.
Recomandări
De asemenea, va fi suplimentat cu 25% numărul operatorilor de calculator, iar din echipele birourilor electorale județene vor face parte și informaticieni. Aceste lucruri fac parte dintr-o analiză pentru o ordonanță de urgență privind organizarea și desfășurarea alegerilor care este azi pe masa guvernului. Și trebuie să se pună de acord coaliția și cu ce se va întâmpla, până la urmă, cu reprezentanții candidaților în secțiile de votare. Pentru legea prevede să fie reprezentate partidele parlamentare. Marcel Ciolacu spunea ieri, despre această situație, că, totuși, ar trebui să aibă prioritate partidele: „Ce ne facem dacă sunt 100 de independenți?”. Chiar 100 nu sunt, dar pare a fi scrutinul independenților, cel puțin patru vom avea la aceste alegeri.
Cum se va vota
Regulile rămân aceleași ca și pentru alegerile din 2024. În diaspora se va vota timp de trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, iar în țară doar duminică, între ora 7 și 21, cu posibilitatea prelungirii programului secțiilor de votare până la 23.59. Tot pe 4 mai vor fi organizate și alegeri locale în 4 orașe și 13 comune. Secțiile de votare vor fi comune, iar alegătorii vor putea să opteze dacă vor să pune ștampila pe ambele buletine de vot sau doar pe unul dintre ele.
Citește și
- Partenerii narcisiști aplică tactica „future faking” în relațiile romantice. Ce alte trenduri sunt dăunătoare pentru cupluri
- O garsonieră de 27 de metri pătrați din Cluj se vinde cu 230.000 de euro. Reacțiile românilor la anunț: „Chiar nu aveți psihologi acolo, la Cluj?”
- Blue Origin a realizat primul zbor de testare al rachetei New Glenn. Ce spune Jeff Bezos despre rivalii de la SpaceX
Partenerii noștri