• Dobânzile mari pe care România le plătește la datoria publică sunt determinate de creșterea accelerată a datoriei și de creșterea dobânzilor din cauza inflației.
  • Împrumutându-se la dobânzi ridicate din cauza deficitului bugetar, România riscă să fie percepută ca având o capacitate scăzută de rambursare a datoriei.
  • În 2024, guvernul se împrumută la dobânzi de aproximativ 6-7% pentru titlurile de stat cu scadență pe 10 ani.

6 miliarde de euro a plătit guvernul Ciolacu numai dobânzi la datoria de 154 de miliarde de euro pe care România a adunat-o până acum. Datoria o adună guvernul, însă cetățenii sunt cei care se ocupă de returnarea ei, prin taxe, impozite sau amenzi.

De ce plătește România dobânzi mari la datorie?

„Plătim dobânzi mari la datoria publică din două motive. Primul este faptul că datoria publică a crescut accelerat, atât ca sumă nominală, cât și ca pondere în PIB din 2020 încoace. Al doilea motiv pentru care plătim mult la dobânzi este faptul că dobânzile au crescut în ultimii 2 ani din cauza inflației,” explică Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar.

„Alt motiv important pentru care noi ne împrumutăm mai scump decât alte state din Uniunea Europeană, ba chiar din Europa, este faptul că noi avem niște deficitul bugetar foarte mare, adică diferența dintre venituri și cheltuieli este mare, în creștere. Suntem în procedură deficit excesiv încă de dinainte de pandemie. Mmotivul pentru care a fost declanșată această procedură împotriva noastră a fost deficitul bugetar din 2019 și vedem că nu prea se reduce acest deficit bugetar,” adaugă acesta.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Astfel, piețele financiare se uită și spun „ok, nu pare că ai capacitatea să returnezi„ sau „pare că ai un risc destul de ridicat să nu-mi returnezi datoria„, așa că-ți cresc dobânda. Asta a dus într-o situație absolut ridicolă la un moment dat, în care noi ne împrumutam la aceleași dobânzi cu Rusia, care de două luni atacase militar Ucraina. Ucraina se împrumută mai scump. Acum ne împrumutăm cam pe locul doi, trei din Uniunea Europeană. Cel mai scump se împrumută Ungaria, unde este atât o situație economică dificilă, cu o inflație foarte mare, cât și o problemă politică,” concluzionează Răzvan.

Dobânzile la care se împrumută guvernul în 2024

„În acest moment, putem să spunem un 6-7% pentru titlurile de stat cu scadență pe 10 ani, care sunt barometru pentru împrumuturile statului. Piețele financiare o consideră o dobândă corectă, iar analiștii financiari spun că nu este totuși o dobândă groaznică, având în vedere toate argumentele pe care le-am spus mai devreme. Prognozele sunt că vor mai scădea dobânzile, dar nu nu foarte mult, pentru că nevoia de finanțare este uriașă. Noi trebuie să împrumutăm anul acesta 180 de miliarde de lei și toți acești bani trebuie găsiți undeva,” spune Răzvan.

Citește și: