• Muncitorii din domeniul de petrol și gaze din Norvegia au anunțat greve pentru rezolvarea disputelor salariale.
  • Greva amenința să reducă producția și exporturile de gaze și petrol din Norvegia la aproape jumătate.
  • Guvernul norvegian are dreptul să întrerupă greve în cazul în care acestea au consecințe serioase.

Guvernul norvegian a intervenit pentru a pune capăt unei greve care amenința aprovizionarea cu gaze a Marii Britanii și a UE.

Conflictul de muncă a dus la închiderea câmpurilor de petrol și gaze și se aștepta ca până la sfârșitul săptămânii să reducă livrările de gaze norvegiene cu aproape 60%. Muncitorii au cerut o majorare salarială pentru a face față inflației în creștere, care a fost declanșată în parte de un salt al prețurilor la petrol și gaze de la invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, guvernul norvegian are puterea de a interveni pentru a pune capăt conflictelor de muncă. Ministrul muncii din această țară, Marte Mjøs Persen, a declarat: „Când conflictul poate avea consecințe sociale atât de mari pentru întreaga Europă, nu am altă opțiune decât să intervin în conflict”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Prețurile la gaze au crescut în ultimele zile, deoarece greva amenința să agraveze criza de aprovizionare existentă, dar creșterea lor a fost oprită miercuri, după anunțul făcut.

În ciuda întreruperii grevei, aprovizionarea cu gaze a Europei este încă nesigură

Cu toate acestea, acest răgaz de la creșterea prețurilor la gaze ar putea fi de scurtă durată, gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, fiind programat pentru întreținere în perioada 11-21 iulie.

Goldman Sachs a declarat că nu crede că fluxurile prin Nord Stream 1 vor fi complet restabilite după finalizarea lucrărilor.

Țările europene s-au străduit să își umple depozitele de gaze înainte de iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet livrările.

Marea Britanie se aprovizionează cu aproximativ o treime din gazul său din Norvegia, iar restul din Marea Nordului, din alte părți ale Europei și din importurile de gaze naturale lichefiate din restul lumii, inclusiv din SUA. Germania este mult mai dependentă de gazul rusesc, iar temerile legate de efectul în lanț al reducerii livrărilor de gaz de către Rusia sunt în creștere.

Separat, miercuri, o instanță rusă a cerut Consorțiului pentru gazoductul caspic, care transferă petrol din Kazahstan către Marea Neagră, să își oprească activitățile timp de 30 de zile. Conducta este una dintre cele mai mari din lume și exportă aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi. În ciuda ordinului judecătoresc, exporturile continuă să curgă, potrivit Reuters.