• Guvernul estimează ca am putea avea între 1200 și 1600 de noi cazuri pe zi, în luna august
  • În nota de fundamentare a prelungirii stării de alertă se precizează că nu există niciun motiv ştiinţific şi rezonabil pentru care virusul să dispară
  • Ludovic Orban: Nu este responsabilitatea Guvernului că a crescut numărul de cazuri
  • Prof. Vasile Astărăstoae spune că testarea nu se face în populaţia generală, se face ţintit

1200 – 1600 de cazuri noi de infecţie cu SARS Cov 2 raportate zilnic la jumătatea lunii august. La asta vom ajunge dacă evoluţia cazurilor de coronavirus rămâne în trendul crescut actual. Asta au scris experţii români în nota care fundamentează prelungirea stării de alertă, la capitolul prognoze de evoluţie. Din acest document mai afli şi că în clipa de faţă nu există niciun motiv „ştiinţific şi rezonabil pentru care virusul să dispară sau să îşi reducă semnificativ rata de contagiozitate de până acum, având în vedere gradul aproape inexistent de imunitate a populaţiei la această infecţie”.

Cei care au redactat nota au trecut în revistă evoluţia cazurilor de Covid de la începutul epidemiei şi până în clipa de faţă şi au ajuns la concluzia că actuala situaţie din România nu poate fi gestionată decât prin starea de alertă. Au explicat că trendul puternic ascendent s-a înregistrat în urma măsurilor de relaxare, dar mai ales în urma suspendării legislaţiei care reglementează izolarea şi carantina.

Impactul nefavorabil asupra stării de sănătate a populaţiei, afectarea capacităţii de funcţionare a sistemului sanitar, dar şi limitarea circulaţiei cetăţenilor români în 20 de state ale Europei, cu interdicţie în 3 state – Lituania, Finlanda şi Malta, sunt consecinţele numărului zilnic de cazuri noi confirmate, scriu autorii notei de fundamentare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Odată cu această motivare a prelungirii stării de alertă, mai trebuie să afli ceva, chiar de la Premierul Ludovic Orban: creşterea numărului de cazuri nu este responsabilitatea Guvernului. Profesorul Astărăstoae atrage în schimb atenţia asupra faptului că numărul mare de cazuri trebuie judecat în raport cu numărul mare de teste, şi că testarea încă se face în România ţintit, ci nu este o testare în masă.

„Faptul că a crescut numărul de cazuri, nu este în responsabilitatea Guvernului. Nu noi suntem de vină că se crează astfel de situaţii în care Guvernul, autorităţile, să fie lipsite de mijloace normale. Creşterea numărului de cazuri se datorează în mare parte faptului că nu au fost respectate cu rigurozitate toate regulile pe care le-am stabilit”, a declarat Ludovic Orban, premierul României.

„Această testare nu se face în populaţia generală, se face ţintit, deci în spitale, în cămine de bătrâni, copii etc şi este aşa cum vrei să pescuieşti, când arunci undiţa într-un râu sau într-un lac sau în mare, e mai mică probabilitatea de a prinde. Dar dacă te duci la crescătorie şi este bazinul plin şi arunci undiţa, dintr-o dată prinzi mai mulţi peşti”, spune Prof. Univ Dr. Vasile Astărăstoae.