• Germania își îmbunătățește sistemele de ventilație pentru a scăpa de COVID
  • Guvernul german investește  500 milioane euro în dezvoltarea sistemului de ventilație din spațiile publice
  • Granturile sunt destinate îmbunătățirii circulației aerului în birourile publice, muzee, teatre, universități și școli

Guvernul german investește  500 milioane euro (452 milioane lire sterline / 488 milioane dolari) în dezvoltarea sistemului de ventilație din spațiile publice pentru a opri răspândirea coronavirusului, relatează BBC

Granturile sunt destinate îmbunătățirii circulației aerului în birourile publice, muzee, teatre, universități și școli. Firmele private nu sunt încă eligibile. Virușii se răspândesc pe picături mici numite aerosoli, expirați de persoanele infectate – mai ales prin strănut sau tuse. Mai multe studii sugerează că aceștia pot rămâne în aer într-o încăpere cel puțin 8 minute.

Vremea rece devine un alt factor important care sporește riscul de îmbolnăvire, având în vedere că oamenii petrec mai mult timp înăuntru.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Obiectivul principal este acela de îmbunătăți sistemele de ventilație existente, în loc de a instala altele noi, care costă mai mult. Fiecare îmbunătățire este eligibilă pentru maxim 100.000 euro.

Finanțarea este, de asemenea, disponibilă pentru senzorii de CO2 care indică momentul în care aerul dintr-o cameră este nesănătos. Granturile vor fi alocate de marți.

În plus, guvernul vrea să asigure și purificatoare de aer mobile în școlile în care lipsesc sistemele de ventilație corespunzătoare – însă și această decizie va depinde de capacitatea fiecărei școli de a aerisi prin simpla deschidere a geamurilor.

Radiodifuzorul bavarez BR24 raportează că ventilatoarele mobile, care filtrează particule mici și costă în jur de 2.000 euro fiecare, pot purifica în mod eficient o cameră în câteva minute.

Experții germani spun însă că aparatele care se bazează pe lumină UV, ionizare sau ozon pot fi ineficiente împotriva coronavirusului și, în unele cazuri, pot agrava calitatea aerului.

Potrivit ultimelor cifre oficiale ale Germaniei, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 4.325 de cazuri noi, însă cifra de luni este de obicei mai mică, întrucât sunt raportate mai puține cazuri în weekend. Numărul de morți germani raportat este de 9.789.

Rata infecției a crescut în Germania în ultimele săptămâni, dar creșterea este mai accentuată în unele țări vecine, în special în Republica Cehă, Olanda și Franța.

Există temeri conform cărora noul val de coronavirus se va intensifica pe măsură ce vremea se răcorește în Europa și oamenii sunt nevoiți să împărtășească spații închise. Ferestrele vor rămâne închise mai mult timp pentru a evita curenții de aer rece.

De asemenea, particulele de virus supraviețuiesc mai mult atunci când nu sunt expuse la căldura directă și la lumina soarelui. Se consideră că aerul rece din abatoare a contribuit la mai multe focare de Covid-19 din Germania în ultimele luni.

Picăturile minuscule care poartă virusul nu numai că pot rămâne suspendate în aer mai mult de opt minute, ci pot parcurge și câțiva metri.

Sfatul guvernului german este de a deschide ferestrele timp de cel puțin cinci minute la fiecare oră, de exemplu în timpul schimbărilor de clasă în școli.