• Florin Cîţu a anunţat că, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, s-a discutat despre plafonarea preţurilor la gaze.
  • Sunt mai multe variante, vom lua o decizie săptămâna viitoare, a spus prim-ministrul.

Premierul Florin Cîţu a declarat că în cadrul şedinţei de Guvern i-a mandatat pe miniştrii Muncii, Economiei şi Finanţelor să redacteze formula finală a proiectului de lege privitor la compensarea preţurilor la energie.

„Compensarea preţurilor la energie şi gaz, am mandatat ministerele să vină cu o formulă finală, să fie protejaţi şi clienţii non casnici”, a anunţat Cîţu.

Premierul a vorbit şi despre plafonarea preţurilor la gaze anunţând că sunt avute în vedere mai multe variante.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la gaze, sunt mai multe variante la care ne gândim… Aici este o discuţie, avem deja soluţie pentru compensare, vrem să ne asigurăm că şi clienţii non casnici, în special IMM-urile, nu vor plăti toată factura la iarnă. Este important să nu afectăm prea mult piaţa, trebuie să recunoaştem că există o situaţie specială care necesită soluţii speciale”, a mai spus Florin Cîţu.

El a precizat pe pagina de Facebook, ulterior, că la energie „măsura are în vedere aproximativ cinci milioane de gospodării, adică în jur de 12 milioane de români”, iar la gaze naturale măsura „are în vedere 2,3 milioane de gospodării, adică în jur de 5 milioane români”.

„Prin urmare, peste 60% din consumatorii din România vor beneficia de compensarea facturii la gaze cu 25%”, a subliniat premierul.

Decizia va fi luată săptămâna viitoare, a precizat Florin Cîţu.

Preţul gazelor depăşeşte la bursă 300 lei/MWh

Preţul gazelor naturale tranzacţionate la Bursa Română de Mărfuri au crescut la valori de peste 300 de lei/MWh.

Pe Piaţa GasForward, gazele cu livare în octombrie au un preţ de 307 lei/MWh, cele cu livare în noiembrie, dar şi în ultimul semestru al anului au preţul de 317 lei/MWh.

În luna august preţurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh, iar în septembrie gazele s-au tranzacţionat între 250 şi 290 lei/MWh.

La începutul lunii august asociaţia Energia Inteligentă anunţa că preţul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Conform datelor furnizate de asociaţie, preţurile gazelor au urcat la 450 de dolari/1000 mc, de la sub 300 de dolari/1000 mc în 2019.

În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, în jurul valori de 375 dolari/1000 mc, preţ stabilit că urmare a ponderii mare a gazelor din import şi a faptului că aceste contracte aveau la baza formării preţului cotaţiile produselor petroliere, care atunci, că şi acum, au atins valori foarte mari.

De ce s-au scumpit gazele

Situaţia actuală a atingerii acestor preţuri se datorează unui complex de factori, dintre care pot fi evidenţiate creşterea preţului gazelor pe bursele din Europa, creşterea semnificativă a gazelor naturale importante de România în ultimul an, exportul gazelor naturale româneşti, precum şi Gas Release Program, a cărui formulă se raportează la preţul de referinţă din luna anterioară şi care a determinat că în lunile de vară, când preţurile la gaze scădeau să se menţînă mult mai ridicate.

Asociaţia Energia Inteligentă notează că aceasta este cea mai mare creştere de preţ al gazelor care se produce între doi ani consecutivi din ultimii 20 de ani.

Raportând noile preţuri ale gazelor naturale medii pentru populaţie la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor. Astfel, cu un salariu mediu anual în prezent pot fi cumpăraţi puţin peste 30.000 mc de gaze, în timp ce în 2001 puteau fi cumpăraţi peste 85.000 mc de gaze. Un minim a fost în 2013, când cu salariul mediu puteau fi cumpăraţi circa 16.000 mc de gaze.