• Guvernul aprobă Formularul de localizare a pasagerilor (PLF), iar documentul se va aplica din 20 decembrie.
  • Documentul va trebui completat de toate persoanele care intră în România și va ajuta în desfășurarea anchetelor epidemiologice.
  • Cei care nu vor completa formularul vor risca amenzi de până la 5.000 de lei.

Guvernul aprobă, în ședința de astăzi, Formularul de localizare a pasagerilor (PLF), pe modelul deja implementat în mai multe țări europene.

Documentul, care în varianta locală se va numi formular digital de intrare în România, va fi folosit din 20 decembrie și va trebui completat de toate persoanele care vor veni în România, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul țării noastre. Excepție vor face cetățenii români, care vor putea fie să-l completeze în vamă, fie să-l completeze în cel mult 24 de ore de la intrarea în țară.

„Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jur. Direcțiile de Sănătate Publică vor realiza anchetele mai ușor. Formularul poate fi completat electronic pe site-ul plf.gov.ro, urmând să fie prezentat la intrarea în țară angajaților de la Frontieră. Datele din acest formular vor putea fi accesate numai de angajații Direcțiilor de Sănătate Publică”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței Executivului.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Cum va fi completat documentul și ce date va conține

Formularul va putea fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro, portal dezvoltat de STS și care va fi disponibil din 20 decembrie.

La completarea documentului, vor fi cerute următoare informații: nume și prenume, data nașterii, CNP, număr de telefon și e-mail, adresa de destinație pe teritoriul României, țara și localitatea de plecare, tipul de mijloc de trasnport sau numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, după caz.

Documentul va duce la eficientizarea anchetelor epidemiologice, iar persoanele ce nu îl vor completa vor risca amenzi de până la 5.000 de lei.

La acest moment, formularul de localizare a pasagerilor este folosit în 14 țări din Europa.