• Irakul acuză Turcia de atacul mortal asupra unor turiști în apropiere de un oraș kurd.
  • Turcia dă vina pe PKK după ce nouă persoane au fost ucise într-un parc acvatic din zona în care au avut loc frecvente confruntări.
  • În ultimele luni au avut loc dese ciocniri violente în zonă, într-un un buzunar muntos al Irakului aproape de graniţa cu Turcia în care trupele turce îşi menţin bazele.

Turcia dă vina pe Partidul Muncitorilor din Kurdistan după ce nouă persoane au murit într-un atac aviatic din zona în care au avut loc ciocniri frecvente

Cadavrele a nouă turişti ucişi într-un atac cu obuze în nordul Irakului au fost transportate cu avionul la Bagdad. Între timp, 23 de supravieţuitori sunt trataţi la spital, iar o dispută politică între două ţări musulmane s-a intensificat.

Guvernul irakian a acuzat forţele turce de un atac asupra cetăţenilor săi într-o staţiune din apropierea oraşului kurd Zakho, în nordul îndepărtat al ţării. Turcia a negat că a lansat lovituri împotriva civililor şi, în schimb, a susţinut că inamicul său, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), este responsabil.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În videoclipurile de la telefon realizate în momentul atacului, într-un parc acvatic în care turiştii de la câmpie spre sud căutaseră să se răcorească într-o zi călduroasă de vară, se aude sunetul impactului  ce pare să fi fost de artilerie, transmite The Guardian.

În ultimele luni au avut loc dese ciocniri violente în zonă, într-un un buzunar muntos al Irakului aproape de graniţa cu Turcia în care trupele turce îşi menţin bazele. Prezenţa armatei turce pe pământul irakian a fost mult timp un punct de fricţiune între Bagdad şi Ankara, dar guvernul regional al Kurdistanului din Irak a facilitat prezenţa turcă pentru a ajuta la combaterea PKK, pe care îl acuză că i-a subminat autoritatea.

Prim-ministrul irakian, Mustafa al-Kadhimi, a primit unele dintre cadavre pe aeroportul din Bagdad, în timp ce furia a crescut în capitala irakiană şi în Karbala, oraşul altar şiit din centrul Irakului, de unde erau multe dintre victime. Sicriele care transportau morţii au fost acoperite cu steaguri irakiene şi transportate  într-un avion militar, un semn al importanţei politice pe care Bagdadul a acordat-o incidentului.

Protestatarii s-au adunat în faţa clădirilor guvernului turc din ambele oraşe, cerând cu furie ca Ankara să-şi asume responsabilitatea. Germania a cerut o anchetă urgentă, în timp ce SUA şi Iranul şi-au exprimat îngrijorarea.