• Guvernul nu a cheltuit niciun euro din prima tranșă PNRR.
  • În decembrie 2021, România a primit o finanțare de 3,79 miliard de euro.
  • Niciun contract de finanțare nu a fost semnat de ministere.

România stă pe o grămadă de bani, dar refuză să se atingă de ei. Este vorba despre 3,8 miliarde de euro din fonduri PNRR. Prima tranșă a intrat în conturi încă din decembrie 2021, dar guvernul nu a reușit să scoată de acolo niciun euro.

Proiectele sunt în stadiul de depunere, iar ministerele trebuie să le evalueze și să le aprobe. Niciunul nu a primit undă verde până acum, așa că banii sunt neatinși.

Asta deși la anunțarea aprobării Planului Național de Redresare și reziliență Klaus Iohannis vorbea despre o oportunitate istorică, iar Florin Cîțu, premier la acea vreme, anunța revitalizarea ecocomiei.

Este un document foarte bun, își va aloca 29,2 miliarde de euro în perioada următoare, este ca o doză cu adrenalină pentru economie în anii următori”, spune Florin Cîțu, fost premier al României.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

La 30 iunie, România trebuie să prezinte reformele puse în practică pentru a primi următoarea tranșă de bani. Din 27 de ținte, doar cinci sunt însă realizate. Spre comparație, Spania a depus documentele și a primit încă 12 miliarde de euro.