• Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a dat vineri decretul de a introduce starea de urgență în Madrid pentru a proteja ,,sănătatea publică”
  • Măsurile convenite vor avea un „efect imediat”
  • În următoarele 15 zile, echipele ambelor guverne să continue să vorbească despre scenariile posibile

Televiziunea spaniolă anunță că Guvernul Național va decreta starea de urgență pentru a putea plasa Madridul în carantină, după ce o instanță a respins măsura, iar autoritățile regionale au refuzat să se supună ordinului de blocare.

Conform RNE, Președintele Guvernului, Pedro Sánchez, a dat vineri decretul de a introduce starea de urgență în Madrid pentru a proteja ,,sănătatea publică”, în ciuda faptului că Guvernul Regional nu a fost de acord, relatează rtve.

Măsurile convenite vor avea un „efect imediat” și vor fi trimise în Monitorul Oficial al Statului de îndată ce ședința Consiliului se încheie pentru publicare.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI? PRIMĂVARA DESCHIDE SEZONUL VERDEȚURILOR
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Guvernul va putea astfel să restabilească restricțiile de mobilitate ordonate de Ministerul Sănătății, dar care au fost răsturnate joi de Curtea Superioară de Justiție din Madrid (TSJM).

După întâlnire, miniștrii Sănătății, Salvador Illa, și al Internelor, Fernando Grande-Marlaska, vor apărea la o conferință de presă, după cum a raportat Moncloa, pentru a da mai multe detalii.

Potrivit unor surse din Moncloa către TVE, Sánchez l-a informat personal pe președintele din Madrid, Isabel Diaz Ayuso,  că ar aproba starea de alarmă într-o conversație în care ambii și-au arătat dezacordurile.

Președintele stabilise un termen: ,,până mâine la ora 12”- când începea întâlnirea Consiliului și care a durat 2 ore – termen în care Ayuso putea să decidă dacă se previne decretarea stării de alarmă prin acordarea validității juridice a ordinului de sănătate, dacă a fost de acord cu Guvernul asupra stării de alarmă sau dacă Executivul a aprobat-o unilateral.

Însă Ayuso l-a sunat pe președinte la 12:25, când reuniunea Consiliului începuse.

Surse din Moncloa au subliniat că Sánchez i-a cerut președintelui de la Madrid să sprijine guvernul privind starea de alarmă: Răspunsul lui Ayuso a fost „nu ”.

Surse guvernamentale regionale s-au plans, la rândul lor, de faptul că Sánchez „a refuzat” să negocieze ordinul ministerial.

Președintele Comunității Madrid a cerut „mai mult timp” pentru a defini măsurile. În cele din urmă nu a fost cazul, deși ambii au fost de acord ca în următoarele 15 zile, echipele ambelor guverne să continue să vorbească despre scenariile posibile.