• Mamele şi copiii nou-născuţi din categoriile cele mai defavorizate vor primi un ajutor în valoare de 2.000 lei.
  • Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va finanţa, prin Programul Operaţional Capital Uman, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de bază şi sprijinul persoanelor strămutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina.
  • Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE), mamele şi copiii nou-născuţi din categoriile cele mai defavorizate vor primi un ajutor în valoare de 2.000 lei, în primele 3 luni de la naşterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate în limita a 12 milioane euro, sumă alocată prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Vor beneficia de acest sprijin, conform ordonanţei de urgenţă adoptată vineri: mamele cărora le-a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat; mamele care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei; mamele cu dizabilităţi; mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă – victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale; mame şi care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile; mamele minore; mamele – cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Cheltuielile pentru noile măsuri sociale vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne

Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi întocmite de autorităţile administraţiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenţă Socială, centralizate de către prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne şi, ulterior, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel naţional al acestui program.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va finanţa, prin Programul Operaţional Capital Uman, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de bază şi sprijinul persoanelor strămutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina începând cu data de 24 februarie 2022.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Măsura se adresează cetăţenilor ucraineni, străinilor sau apatrizilor care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova. Sprijinul financiar va fi acordat pe bază de cost unitar (sumă fixă), în contextul în care, de la izbucnirea conflictului din Ucraina şi până la jumătatea lunii mai, aproape 1 milion de cetăţeni ucraineni au intrat pe teritoriul României.

Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetăţenii străini şi apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.