• Premierul Orban a anunţat că numărul locuinţelor din România ce sunt racordate la gaze se va dubla
  • Invetiția va costa 1 miliard de euro și se va desfășura pe următorii 7 ani
  • Banii vor fi alocaţi de Uniunea Europeană, a precizat Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Suceava, că Guvernul va aloca un miliard de euro, în următorii şapte ani, pentru extinderea reţelei de gaz din România, în condiţiile în care doar 35% din populaţie este racordată la această reţea, în timp ce în Ungaria 90% din populaţie beneficiază de această facilitate.

„La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţelele de gaz natural. Pentru comparaţie, Ungaria, care nu se compară cu România în ceea ce priveşte rezervele de gaz, are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie. Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate, apelează la sisteme de încălzire cu lemne sau alte sisteme de încălzire, care nu sunt eficiente, care au costuri mari, poluează”, a declarat Ludovic Orban.

Şeful Executivului a anunţat un program care va avea o finanţare de un miliard de euro pentru extinderea reţelei de gaz în România.

Recomandări

BIDEN S-A ÎNTÂLNIT CU NAVALNIA
INFLATIA DIN ROMANIA
IOHANNIS CANDIDEAZĂ LA ȘEFIA NATO
WELCOME TO THE MOON
NOI SANCȚIUNI PENTRU PUTIN
UE ADOPTĂ AL 13-LEA PACHET DE SANCȚIUNI ÎMPOTRIVA RUSIEI

„Obiectivul nostru este de a extinde reţeaua de gaz, de a susţine autorităţile locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza localităţilor. Decizia nostră este de a folosi fonduri europene pentru a susţine comunităţile locale în finanţarea proiectelor de investiţii de infiinţare de distribuţii de gaz. Din fonduri europene vom aloca un miliard de euro în următorii şapte ani. Pe exerciţiul 2014-2021 suntem pe punctul de a obţine aprobarea CE pentru alocarea sunei de 200 de milioane de euro pentru acest obiectiv de investiţii. Restul de 800 de milioane vor fi prevăzuţi în bugetul pe care îl va avea România din bugetul UE pe exerciţiul 2021-2017”, a mai spus Orban.

Obicetivul proiectului este, potrivit premierului, cel puţin dublarea numărului de gospodării care sunt racordate la reţeaua de alimentare cu gaze naturale.