• Noua măsură ar stimula crearea de noi locuri de muncă
  • 1.413 lei este salariul minim net, iar 937 de lei se duc la stat
  • Analiștii financiari nu cred că proiectul este realizabil acum

Guvernul vrea să facă un studiu în care să evalueze dacă ar fi bine sau nu să reducă taxarea pe salariul minim. Ulterior, în funcție de rezultate, vom avea un proiect-pilot în care angajații din anumite sectoare plătiți la nivelul minim vor plăti mai puține taxe. Este una dintre propunerile noului Executiv în programul de guvernare făcut astăzi public.

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România spune care ar fi avantajele: „Este o măsură care ar stimula angajarea celor noi, adică ar stimula munca, per total este o măsură care poate fi luată în calcul”.

Totuși Călin Ile este realist. Nu are așteptări: „Însă între voință și putință, astăzi statul român nu-și permite, nu are puterea. Cred că la ora asta economia românească nu-și permite un astfel de proiect”.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Ionuț Dumitru este economist și îi susține teoria lui Călin Ile. Proiectul sună bine, dar nu este ancorat în realitate.

„După părerea mea, din perspectiva bugetului, nu există nicio posibilitate în momentul acesta de relaxări fiscale, adică de reduceri de taxe și impozite. O neimpozitare a salariului minim are un impact bugetar uriaș. Dacă raportăm la toată economia, discutăm despre în jur de 5% din PIB”, a spus economistul.