Guvernul Republicii Moldova s-a întâlnit cu luminile stinse

Guvernul premierului Natalia Gavriliță s-a întrunit miercuri după-amiază într-o ședință, pe întuneric, pentru a economisi energie electrică în fața deficitului care afectează Republica Moldova din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina, potrivit presei locale.

La începutul ședinței, șeful executivului moldovean a permis pentru scurt timp aprinderea luminii pentru ca presa să poată face fotografii de protocol, dar ulterior miniștrii au continuat ședința pe întuneric.

Natalia Gavriliță a dat asigurări că echipa sa, condusă de vicepremierul Andrei Spînu, face tot posibilul pentru a rezolva situația privind criza energetică.

Am elaborat diferite scenarii. (…) Da, mergem la resurse alternative. Ne procurăm energie electrică din România. Dar avem nevoie de cantități suplimentare, care pe piață sunt mult mai mari decât cele pe care le-am avut până acum. Noi îndemnăm să continuăm să economisim, să reducem consumul” , a invitat șeful executivului moldovean, citat de publicația NewsMaker.

La rândul său, Andrei Spînu, de asemenea ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că riscul unor întreruperi masive de energie electrică există în continuare.

Se vede că măsurile luate în ordine cu săptămâna trecută, dar în mod deosebit de deschis cu cea de luni, dau rezultate. O scădere lentă a consumului se simte mai ales la orele de vârf, dar după cum se vede nu este suficientă. Avem în continuare acel deficit de 7 la sută”  , a precizat el.

La 10 octombrie, Ucraina a anunțat că suspendă exportul de electricitate, inclusiv către Republica Moldova, din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete care au afectat infrastructura energetică a țării.

La 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova va primi toată energia electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), în ordinea zilei.

Recent, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chișinăul va primi doar 27%.

Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică, a anunțat Andrei Spînu.

Președinția de la Chișinău a anunțat marți că a dispus guvernului să elaboreze măsuri de economisire a costurilor, obligatorii pentru toate instituțiile publice.

Tot marți, Tiraspolul a anunțat că a avut loc o situație de urgență la unul dintre blocurile energetice ale Termocentralei de la Cuciurgan, care a devenit nefuncțional.

Ca urmare, Republica Moldova a majorat volumul achizițiilor de urgență din România, notează NewsMaker.md, precizând că prețurile la energia importată variază între 190 de euro și 348 de euro pentru un MWh, în condițiile în care la Termocentrala Cuciurgan este de 66. de euro pentru un MWh, potrivit sursei citate. Astfel, autoritățile moldovenești au îndemnat noua populație să economisească.

Exit mobile version