- Luni, la ora 12,00, Dan depune jurământul de învestitură, în fața Parlamentului României.
- Nicușor Dan: Consultările vor începe luni sau marți.
- Dan crede că negocierile vor dura 2,3,4 săptămâni.
Președintele ales Nicușor Dan a demisionat astăzi din funcția de primar general și a anunțat că de săptămâna viitoare declanșează consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier al României. Însă negocierile vor fi dificile și vor dura câteva săptămâni, spune președintele ales.
Advertisment
Ce surprize am putea avea săptămâna viitoare?
În primul rând, pentru că el a spus că vrea oameni noi la guvernare, iar partidele care vor forma guvernarea vor să propună oameni vechi. Și de aici începe tot scandalul. L-ar fi acceptat pe ministrul Daniel David, dar vor fi probleme multe în ceea ce privește configurația noului guvern.
În primul rând, nu ne-a spus nici când vor avea loc consultările, pentru că luni este ceremonia de învestitură a președintelui în Parlament. Și, foarte probabil, luni nu mai este vreme, pentru că ceremonia va dura, nu mai este vreme pentru începutul consultărilor cu partidele politice. Foarte probabil, marți vor avea loc aceste consultări. Președintele, potrivit Constituției, trebuie să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru.
Recomandări
Suntem în situația în care trebuie să existe o majoritate a partidelor reprezentate în Parlament. Se înțelege de la Nicușor Dan că va dura aproape o lună, poate chiar patru săptămâni, pentru că este o problemă cu Partidul Social Democrat. Deși o parte din PSD dorește să rămână, bineînțeles, mufată la bani și la putere — pentru că ei doar așa pot supraviețui. Să nu uităm că Partidul Social Democrat are cele mai multe locuri în Parlament, cele mai stufoase grupuri parlamentare, și fără Partidul Social Democrat, practic, Nicușor Dan, în orice formulă ar face acest guvern, nu poate trece acest guvern.
Ca atare, va fi, în primul rând, o negociere puternică. O să vedem și cât de bine negociază Grindeanu în numele PSD-ului. Dacă PSD-ul intră la guvernare, părerea mea e că din nou vor zice că se sacrifică pentru țară și vom avea așa o guvernare cu PSD-ul.
Dar, pe de altă parte, nici ei nu vor să fie vioara a șaptea în guvern, nu mai pot da premierul, și, ca atare, discuțiile astea vor fi complicate. Pentru că, în primul rând, se implică Nicușor Dan, așa cum ne-a spus. Deci nu vor fi negocieri cu premierul desemnat, ci vor fi negocieri chiar cu președintele — cumva, președintele ieșind din palierul constituțional.
O a doua problemă o reprezintă desemnarea premierului. Noi știm toți că el a promis că îl va propune pe Ilie Bolojan. Se pare că au început unele probleme, în sensul că unele partide — mai spre USR, mai spre REPER, mai spre Macron — ar prefera o altă propunere de premier, și nu pe Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan ar vrea să fie rapid înscăunat premier, dar Nicușor Dan a vorbit de figuri noi. Dacă nu va fi desemnat Ilie Bolojan, Partidul Național Liberal va avea o mare problemă, pentru că el se întoarce ca președinte al Partidului Național Liberal.
Partidul Național Liberal intră la guvernare, dar să nu aibă președintele premierul va fi foarte complicat, în condițiile în care, pe surse, unii îl dau pe Dacian Cioloș. Să nu ne mire că o să apară Cioloș în povestea asta, deși n-a fost votat de nimeni, pentru că el este trimisul român al lui Emmanuel Macron. S-a înscăunat pe mandatul lui Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni, ca și consilier prezidențial, deși rămăsese fără job domnul Cioloș, că nu l-a votat nimeni nici măcar în Parlamentul României. Și acum este pus pe toate pozițiile, inclusiv în poziție guvernamentală — așa, spus pe la colțuri — ca un eventual premier de rezervă al lui Nicușor Dan. Să nu uităm că Dacian Cioloș a mai fost premier al României, propus de domnul Klaus Iohannis.
Deci sunt foarte multe probleme și în ceea ce privește împărțirea ministerelor. Ministerele avizatoare sunt cele mai importante ministere în Guvernul României, adică Ministerul de Finanțe și Ministerul Justiției.
Bineînțeles că USR-ul dorește Ministerul Justiției, îl vrea și Partidul Național Liberal. Și peste toate aceste lucruri, care vor dura — așa cum ne spune chiar și Nicușor Dan — 3–4 săptămâni, până când desemnezi un premier și intri în siajul formării noului guvern, pentru că trebuie să mergi cu guvernul în Parlament, trebuie să aibă un program de guvernare, și ulterior trebuie să aibă votul Parlamentului. Trebuie să existe majoritate în Parlament, astfel încât oamenii aceia să fie numiți pe funcții legal.
Să nu uităm că noi, în prezent, suntem în interimat, în continuare, în guvern, în ministere și la marile partide. Și mai este și o problemă negociată cu partidele, în perspectiva formării unui nou guvern: pe toată lumea interesează postul de la SRI și postul de la Serviciul de Informații Externe.
Să nu uităm că de 20 de ani, președinții României au încercat să echilibreze ce înseamnă serviciile de informații între partidele politice. Adică unul poate să fie la partidul președintelui și unul poate să fie la opoziție. Traian Băsescu, pe vremea sa, a dat SRI-ul la PSD — prin George Maior — și a ținut SIE-ul la oamenii săi. Ulterior, ne aducem aminte că Klaus Iohannis a făcut switch-ul: SRI-ul l-a dat oamenilor săi, adică Eduard Hellvig, care a fost la PNL și acum s-a întors tot la PNL, iar SIE l-a dat PSD-ului. Problema e acum ce faci, cui dai serviciile de informații, pentru că se pare că serviciile de informații sunt la pachet cu formarea guvernului și avem foarte mulți doritori.
Avem doritori pe două posturi — de la PSD, de la PNL și de la USR. Și probabil și din acest motiv o să întârzie foarte mult formarea noului guvern. Nu neapărat că se bat pe programe și pe cum să meargă mai bine țara, ci, pur și simplu, va fi bătălia pe posturi. Partidul Național Liberal, văzând că bagă în față oameni vechi, care au mai fost miniștri, la fel și cei de la USR, și probabil vor fi foarte multe negocieri și discuții în trei, în patru, inclusiv cu Nicușor Dan.
Citește și
- Ce experiențe unice poți trăi pe Coasta de Azur? Poți plăti un abonament special pentru Grand Pix-ul din Monaco
- Romanian Fashion Week transformă Iașul în capitala modei, cu cel mai mare podium din România
- Weekend-ul vine cu vreme instabilă în aproape toată țara. Duminică, maximele nu mai trec de 18°C