- Premierul Suediei crede că referendumul ar fi o „idee proastă”.
- Parlamentul Suediei reanalizează politicile de securitate, iar raportul va fi prezentat la jumătatea lunii mai. Partidul Social-Democrat, din care face parte Magdalena Andersson, analizează posibilitatea de a renunţa la obiecţiile privind aderarea la NATO.
- Administraţia Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate.
Guvernul Suediei nu intenţionează să organizeze un referendum dacă Parlamentul decide lansarea procedurii de aderare la NATO, a declarat, joi, premierul Magdalena Anderson, citată de agenţia Reuters.
Premierul Suediei crede că referendumul ar fi o „idee proastă”. „Nu cred că această problemă se încadrează pentru un referendum. Există multe informaţii despre securitatea naţională care sunt confidenţiale, deci sunt probleme importante care nu pot fi discutate într-un referendum şi acţiuni importante care nu pot fi prezentate”, a argumentat premierul Magdalena Andersson.
Parlamentul Suediei reanalizează politicile de securitate, iar raportul va fi prezentat la jumătatea lunii mai. Partidul Social-Democrat, din care face parte Magdalena Andersson, analizează posibilitatea de a renunţa la obiecţiile privind aderarea la NATO.
Formaţiunea de opoziţie, Moderaţii, a respins, de asemenea, apelurile de organizare a unui referendum privind aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
Însă Nooshi Dadgostar, liderul Partidului Stângii, cere organizarea unui referendum pentru o asemenea decizie. „Această problemă trebuie să ajungă la alegători, trebuie să existe o susţinere democratică puternică pentru această chestiune”, a subliniat Nooshi Dadgostar, care se opune admiterii Suediei în NATO.
Administraţia Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate.
„NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare”, a declarat, recent, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News.
Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să „reechilibreze situaţia” dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.