Guvernul va porni o campanie pentru a îndemna românii să voteze prin corespondenţă

Alegeri parlamentare 2020 Foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
  • Românii din Diaspora au o lună în plus, faţă de anul trecut, pentru votul prin corespondenţă
  • Unele ţări nu vor permite organizarea secţiilor de votare pentru România

Pandemia dă peste cap votul la parlamentare din Diaspora. Autoritatea Electorală Permanentă a modificat regulile. Românii din străinătate au la dispoziţie o lună în plus pentru votul prin corespondenţă. Preşedintele AEP, Mituleţu Buică, a anunţat că unele ţări UE, dar şi  din afara spaţiului european, nu vor permite organizarea secţiilor de votare pentru România.

În Marea Britanie sau Belgia, spre exemplu, acolo unde numărul de persoane care pot participa la un eveniment public trebuie limitat. Orban spune că Guvernul lui va porni o campanie pentru a-i îndemna pe români să voteze prin corespondenţă. Ilie Socoliuc locuieşte în Spania şi a fost în comisia electorală în ultimii doi ani. Anul acesta, încă nu ştie cum se va proceda. Peste 7.000 de alegători din străinătate s-au înscris, deja, pentru a vota prin corespondenţă.

Ludovic Orban, Premierul României: „Vom face o campanie în acest sens, să îi informăm pe românii din Diasporă privitor la votul prin corespondenţă, mai ales în ţările unde există riscul de a nu se permite organizarea secţiilor de votare, să informă toţi românii din ţările respective că modalitatea cea mai sigură de exprimare a voturilor e votul prin corespondenţă”

„Abia s-a votat să fie două zile şi aşteptăm detaliile, câte secţii vor fi concret în Alcala De Hanares, dacă vor rămâne trei, dacă vor fi reduse la două”, spune Ilie Socoliuc, un român din Spania care a fost în comisia electorală la ultimele două alegeri.

DIASPORA ÎN

ITALIA  1.2 MILIOANE

GERMANIA 965.000

SPANIA 665.598

SUA 478.278

UK 434.000

FRANŢA 118.400

BELGIA 92.746