Guvernul vine în sprijinul celor 700.000 de români care își caută loc de muncă. Ce măsuri a anunțat Ludovic Orban

Sursă foto: Profimedia
  • Ludovic Orban a anunțat că România poate beneficia de finanțare de la Uniunea Europeană, între 3 și 5 miliarde de euro
  • Guvernul va susține companiile care angajează în perioada următoare, venind astfel în sprijinul celor care își caută loc de muncă
  • Guvernul va suporta 30% din salariul brut al angajaților

Îţi cauţi un loc de muncă, dar companiile nu mai au bani să facă angajări? Guvernul vrea să dezvolte un program prin care să plătească pe o perioadă de cel puţin trei luni, 30% din salariul brut, companiilor care angajează oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Procentul va creşte pentru companiile care angajează tineri absolvenţi sau persoane aflate aproape de vârsta de pensionare. Companile vor fi obligate, însă, să nu renunţe la contractul cu angajatul pentru încă o perioadă de timp după ce nu va mai primi subvenţia de la stat.

Banii pentru desfăşurarea acestui program vor veni de la Uniunea Europeană, care tocmai a adoptat un instrument de sprijin temporar pentru atenuarea riscului de şomaj. Astfel, UE acordă împrumuturi statelor membre, astfel încât acestea să poată ajuta persoanele care vor să se angajeze sau lucrătorii să îşi păstreze locul de muncă pe timpul crizei.

„Prin intermediul acestui program, ţările membre pot accesa sume importante de bani, cu condiţia oferirii unor garanţii. România trebuie să ofere o garanţie de până la 400 milioane euro şi va beneficia, conform calculelor noastre, de o sumă între trei miliarde de euro şi cinci miliarde de euro”, a spus Orban.

Premierul a subliniat că aproximativ 600.000 de români se află în şomaj tehnic, iar în perioada următoare peste 700.000 de români îşi vor căuta un loc de muncă.