• Proiectul a fost prezentat în sedința de Guvern, în primă lectură
  • După ce vin toate avizele, proiectul va fi supus aprobării în Guvern
  • Prefecții vor fi obligați la stagii la Institutul de Administrație

Anul 2021 vine cu noutăți pentru prefecții județelor. Attlia Cseke, ministrul Dezvoltării, vrea să îi transforme din înalți funcționari ai statului, în demnitari. Care sunt diferențele între cele două funcții îți explică politologul Andrei Țăranu.

Andrei Țăranu, politolog: „Este o mare diferentă pentru că de la bun început și în sistemul francez și în sistemul Italian, prefectul este o funcție politică. Și până în 2007 a fost natural o funcție politică, pentru că prefectul este reprezentatul Guvernului din teritoriu. Dezavantajele pentru ei sunt, fără îndoială, legate de stabilitatea postului. În sensul în care, nemaifiind funcționari publici, ei vor fi schimbați oricând va dori Guvernul.”

Nu sunt numai dezavantaje. Schimbarea ar putea veni și cu câteva beneficii pentru prefecți.

Andrei Țăranu, politolog: „Beneficiul din punct de vedere material și politic este foarte mare. Funcția de prefect este o funcție importantă echivalată funcției de ministru sau secretar de stat. În Franța și Italia este echivalată cu o funcție de ministru.”

Nici bine nu a fost făcut anunțul, că reacțiile au început deja să apară.
Emanuel Soare, prefectul de Argeș, este încântat de ,,avansare,,.

Emanuel Soare, prefect de Argeș: „Nu poti ajunge să fii desemnat prefect dacă nu ești susținut de către partidul politic care guvernează în acele momente, dar paradoxal trebuie sa renunti la orice functie politică sau inclusiv la a fi membru de partid pentru a putea exercita o funcție care nu înseamnă altceva decât reprezentarea unui guvern.”

Ministrul Dezvoltării spune că și Comisia Europeană a susținut delimitarea sferei politice de cea a funcției publice. Uite și motivele.

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării: „Este necesară, pentru că acele tertipuri care au avut loc de-a lungul timpului, prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns prin concurs în diverse funcții publice, vor trebui eliminate și va trebui să clarificăm acest lucru.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN