• Guvernul Ungariei investighează spargerea efectuată de un grup de hackeri.
  • Nu este clar dacă informațiile obținute ar putea compromite securitatea NATO, din care Ungaria face parte.
  • Grupul de hackeri INC Ransomware a cerut 5 milioane de dolari pentru a debloca datele.

Sistemele informatice ale agenției maghiare de achiziții pentru apărare au fost infiltrate de hackeri străini, dar nu au fost accesate date sensibile care ar putea afecta securitatea națională a țării, a declarat joi șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orbán, conform Euronews.

Detalii despre atac

Gergely Gulyas a declarat că guvernul investighează spargerea de către un „grup de hackeri ostil, străin și non-statal”. Cele mai sensibile informații care ar fi putut fi accesate au fost planurile și datele privind achizițiile militare, a declarat oficialul în cadrul unei conferințe de presă.

Nimic care ar putea afecta securitatea națională a Ungariei nu a fost făcut public”, a declarat Gulyas, care nu a precizat când a avut loc incidentul și nici numele grupului.

Recomandări

ROMÂNIA MAI PUTERNICĂ
DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
CUM NE APĂRĂ ARMATA?
CUM STĂM CU ECONOMIA
CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
11 PERSOANE MOR ÎN UCRAINA

Pirateria informatică a fost efectuată de un grup numit INC Ransomware, care a descărcat și a criptat toate fișierele de pe serverele Agenției de Achiziții pentru Apărare, potrivit presei locale.

Hackerii ar fi postat online zeci de capturi de ecran ale materialului, care prezintă detalii privind capacitățile aeriene și terestre ale armatei ungare, date privind achizițiile și detalii personale ale personalului armatei.

Grupul de hackeri a cerut 5 milioane de dolari (4,7 milioane de euro) pentru a debloca datele și pentru a nu le face publice, a raportat presa maghiară.

Informațiile compromise

Nu este clar dacă unele dintre informațiile obținute de hackeri ar fi putut include date care ar putea compromite NATO, din care Ungaria face parte.

Principalul responsabil al UE în materie de securitate cibernetică a declarat la începutul acestui an că a existat o creștere uriașă a atacurilor cibernetice perturbatoare de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.

Potrivit lui Juhan Lepassaar, șeful Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, atacurile de tip ransomware și cele care vizează instituțiile publice au fost deosebit de îngrijorătoare, iar majoritatea incidentelor au fost testate în Ucraina înainte de a fi extinse la țările UE.

Ungaria și-a modernizat armata începând din 2017 prin achiziționarea de echipamente, de la tancuri la sisteme de apărare antiaeriană, și a început să construiască o industrie națională de apărare.

Citește și