• Ministerul de externe, de finanțe şi infrastructuri din Georgia au fost penetrate de hackeri ruşi.
  • Rusia poate ataca online Georgia dacă nu îi convin rezultatele alegerilor.
  • Informațiile au fost transmise Georgiei de statele occidentale.

Serviciile secrete ruse au accesat de mai mulți ani ministere, organe de presă şi infrastructuri din Georgia. Aparent, autoritățile locale nu au informații despre acest lucru, iar Rusia poate creea probleme grave țării.

Ce rețele au penetrat hackerii ruşi în Georgia? De ce este importantă Georgia?

Într-adevăr, este o țară mică, are doar o populație de 4 milioane de persoane, dar este un punct important și e o foarte importantă rută de transfer de energie și comerț între Europa și Asia. Din acest punct de vedere este important, bineînțeles, nu doar pentru Europa și Asia, dar și pentru Rusia. 

Ce s-a întâmplat în Georgia? Ei bine, la fel ca Moldova, de altfel, are foarte multe caracteristici asemănătoare cu Republica Moldova, are alegeri în weekend-ul următor, deci pe 26 octombrie, și la fel pendulează între orientarea pro-europeană sau pro-rusă. 

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Se pare că în ultimii ani, serviciile secrete ruse, FSB și GRU, au penetrat practic tot ce se putea penetra și tot ce era important în Georgia. Începând de la Ministerul de Finanțe, continuând cu Ministerul de Externe, Banca Centrală a Georgiei, companii de telecomunicații și energetice, deci tot ce poate fi important pentru funcționarea normală a unui stat.

Ce vrea Rusia prin aceste acțiuni de hacking? Vrea să controleze alegerile. 

Anumite surse spun că dacă la alegerile de pe 26 octombrie nu vor ieși forțele care trebuie să iasă pentru Rusia, atunci vor ataca și vor pune în stare de nefuncționalitate aceste infrastructuri, energie, rafinerii de petrol, telecomunicații și, nu în ultimul rând, instituții media. 

Deci se pare că ăsta este scopul Rusiei să controleze îndeaproape, să afle tot ce se întâmplă. De exemplu, timp de doar o lună, între noiembrie și decembrie 2020, forțele ruse au penetrat de 114 ori sistemul Ministerului de Externe al Georgiei și au luat de acolo peste 2 GB de date. 

De unde au apărut informațiile, dacă Georgia nu ştia de toate acestea?

Bloomberg a cerut opinia și reacția din partea Ministerului de Finanțe, Ministerului de Externe, Băncii Centrale a Georgiei și au dat răspunsuri evazive. Da, a fost un atac denial of service, da, au observat ceva dar nu știau ce, Ministerul de Finanțe chiar a spus că nu e treaba lor să își asigure securitatea cibernetică. 

Dar cine a oferit aceste informații până la urmă Georgiei? Ei bine, statele occidentale, care nu au dorit să-și dezvăluie identitatea pentru Bloomberg, dar se pare că aveau informații destul de detaliate și de exacte.

Citește și