Haga a devenit primul oraș din lume care a interzis reclamele legate de combustibilii fosili. Legea va intra în vigoare anul viitor

Air pollution clouds of smoke coming from the chimneys. Energy plantCombined heat and power

Legislația adoptată joi prevede sfârșitul publicității finanțate din fonduri publice sau private pentru benzină și motorină, aviație și nave de croazieră pe străzile orașului olandez, inclusiv pe panourile publicitare și stațiile de autobuz. Această lege intră în vigoare de la începutul anului viitor.

Este pentru prima dată când un oraș interzice publicitatea cu emisii ridicate de carbon prin intermediul legislației locale. Decizia vine ca urmare a unui apel lansat de șeful ONU, António Guterres, la începutul acestui an pentru ca guvernele și mass-media să adopte astfel de interdicții, așa cum au făcut în cazul tutunului.

Interdicția de la Haga a avut nevoie de doi ani pentru a fi adoptată. Interzice produsele și serviciile pe bază de combustibili fosili cu o amprentă de carbon ridicată, dar nu acoperă publicitatea politică a industriei combustibililor fosili sau reclamele care promovează o marcă generală, scrie the Guardian.

Thijs Bouman, profesor asociat în psihologia mediului la Rijksuniversiteit Groningen, a declarat: „Sunt necesare investiții guvernamentale majore pentru a contracara efectul negativ al publicității pentru combustibili fosili. Dacă publicitatea pentru combustibili fosili este interzisă, aceste resurse pot fi utilizate mai bine, de exemplu pentru a consolida opțiunile și facilitățile sustenabile, cum ar fi transportul public.”

O lege locală a fost propusă și în capitala olandeză, Amsterdam. Atât capitala cât și orașul vecin Haarlem au impus anterior interdicții privind produsele care contribuie la degradarea climei, inclusiv carnea, deși nu le-au transformat în legi.

Exit mobile version