• Deif a fost vizat de un mandat de arestare emis de CPI, iar Israelul l-a considerat responsabil pentru activități teroriste, inclusiv construcția tunelurilor și fabricarea armelor. 
  • Moartea sa este văzută ca o victorie pentru premierul israelian Netanyahu în campania împotriva Hamas.
  • În aceeași declarație, Hamas a anunțat și moartea comandantului militar adjunct Marwan Issa, care fusese confirmată de SUA.

Hamas a confirmat că șeful său militar, Mohammed Deif, a fost ucis. Armata israeliană a declarat că l-a ucis pe Deif în iulie anul trecut, dar Hamas nu a confirmat acest lucru până acum, scrie BBC.

Israelul susține că Deif a fost una dintre persoanele responsabile de planificarea atacurilor din 7 octombrie din Israel, în care au fost ucise 1.200 de persoane și 251 au fost luate ostatice. Deif era considerat al doilea oficial Hamas din Gaza, după Yahya Sinwar, liderul grupării în teritoriu, care a fost de asemenea ucis de forțele israeliene anul trecut.

Judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) au emis anul trecut un mandat de arestare pe numele lui Deif, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu și de fostul ministru al apărării Yoav Gallant. Se știe că Deif a contribuit la construcția tunelurilor care au permis luptătorilor Hamas să intre în Israel din Gaza. De asemenea, el a fost creditat cu proiectarea armei emblematice a Hamas, racheta Qassam.

Recomandări

HAI SĂ SCHIMBĂM ROMÂNIA!
REZULTATE EXIT POLL
TRUMP: O ZI GROZAVĂ PT. GERMANIA
CUM SE SIMTE PAPA
SCHOLZ: UN REZULTAT AMAR
ZELE: PLEC ÎN SCHIMBUL PĂCII

În declarația sa de joi, Hamas a anunțat, de asemenea, decesul comandantului militar adjunct Marwan Issa. SUA au anunțat moartea lui Issa în luna martie a anului trecut. Issa era comandantul adjunct al aripii militare a Hamas și era considerat unul dintre cei mai căutați oameni din Israel. Uniunea Europeană, care l-a inclus pe liderul Hamas pe lista sa neagră a organizațiilor teroriste, l-a legat direct de atacul din 7 octombrie.

O încetare a focului între Hamas și Israel a intrat în vigoare la 19 ianuarie. În total, 15 ostatici israelieni au fost eliberați de atunci. Până în prezent, au fost eliberați 400 de prizonieri palestinieni, de la cei care execută pedepse lungi pentru atentate cu bombă și alte atacuri până la adolescenți deținuți fără acuzații.

Citește și