- Partidele de opoziție din Sri Lanka s-au întâlnit pentru a ajunge la un acord privind formarea unui nou guvern, la o zi după ce președintele și premierul țării s-au oferit să demisioneze.
- Aceasta a avut loc după lunile de haos politic, în timpul cărora protestatarii furioși din cauza crizei economice au luat cu asalt casele liderilor, a relatat Associated Press.
- Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, l-a informat pe premierul Ranil Wickremesinghe că va demisiona, a mai relatat Reuters, citând informații de la biroul premierului.
Partidele de opoziție din Sri Lanka s-au întâlnit pentru a ajunge la un acord privind formarea unui nou guvern, la o zi după ce președintele și premierul țării s-au oferit să demisioneze.
Aceasta a avut loc după lunile de haos politic, în timpul cărora protestatarii furioși din cauza crizei economice au luat cu asalt casele liderilor, a relatat Associated Press.
Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, l-a informat pe premierul Ranil Wickremesinghe că va demisiona, a mai relatat Reuters, citând informații de la biroul premierului.
Președintele parlamentului a declarat anterior că Rajapaksa va demisiona miercuri, după ce mii de protestatari au luat cu asalt reședința oficială a președintelui.
Protestatarii se află în continuare la reședința președintelui Gotabaya Rajapaksa, la biroul acestuia și la locuința premierului.
Aceștia au declarat că vor rămâne acolo până când demisiile vor fi depuse în mod oficial. Președintele ordonase anterior ca un lot de gaz să fie distribuit imediat populației, sugerând că se află încă în funcție.
Personalul militar este staționat în capitală, dar nu face decât să respingă mulțimile de oameni care invadează reședința lui Rajapaksa. Șeful Statului Major al Apărării, Shavendra Silva, a făcut apel la sprijinul publicului pentru menținerea ordinii publice.
Un oficial de rang înalt din cadrul principalului partid de opoziție din Sri Lanka a declarat că au avut loc discuții cu alte partide, precum și cu parlamentari care s-au despărțit de coaliția de guvernare a lui Rajapaksa și că sunt planificate mai multe întâlniri. Nu este încă clar dacă s-a ajuns la un acord.
Un alt deputat al opoziției a declarat că partidele de opoziție ar putea aduna împreună un număr suficient de parlamentari pentru o majoritate în parlament, după care i-ar putea cere lui Rajapaksa să numească un nou guvern și să demisioneze.
Sâmbătă, premierul Ranil Wickremesinghe a declarat că va părăsi funcția odată ce va fi format un nou guvern. Presiunea împotriva celor doi lideri era în creștere pe fondul unei crize economice care a provocat penurii grave de bunuri esențiale.
Sri Lanka, unde locuiesc 22 de milioane de oameni, se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani. Inflația a atins un nivel record de 54,6% în iunie și se preconizează că va ajunge la 70%, ceea ce a aruncat o mare parte din populație în sărăcie extremă. De luni de zile, Sri Lanka suferă din cauza penuriei de alimente și de combustibil, a întreruperilor prelungite de energie electrică și a creșterii constante a inflației, după ce a rămas fără valută străină pentru a importa bunuri vitale.
Guvernul a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe de 51 de miliarde de dolari și a solicitat asistență din partea Fondului Monetar Internațional. Primul ministru al țării a demisionat deja astăzi și a cerut președintelui să facă același lucru.