• Poliția a folosit gaze lacrimogene, dar nu a intervenit violent în Congres.
  • Mike Pence a trimis Garda Națională în oraș, după ce primarul a cerut asta.
  • Membrii Congresului au revenit în clădire doar cu paza armată oferită de FBI.

Haos, scandal, împușcături. Asta s-a văzut exact în ziua în care trebuia să fie sărbătoarea democrației: validarea noului președinte al Statelor Unite.

„Power to the people”, deviza democrației americane, n-a funcționat ca pansament. Divizată și plină de ură, America a arătat lumii imaginile pe care le-a criticat în mod constant când le-a văzut la alții.

20 de susținători de-ai lui Donald Trump au fost reținuți după ciocnirile din Congresul american.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Dincolo de acest bilanț, rămâne însă întrebarea cum au reușit protestatarii să intre într-una dintre cele bine păzite clădiri din lume.

Poliția pur și simplu a făcut loc manifestanților. Apoi, forțele de ordine nu au mai făcut față numărului mare de oameni.

Cum au reușit protestatarii să intre în clădirea Capitoliului

„Au intrat ca la tururile în Congres. Pentru că mulți dintre protestatari se plimbau pe coridoare, cu telefoanele îndreptate către ei: își făceau selfie-uri, filmau și poate transmiteau pe Facebook, fiecare pe pagina lui. Asta după ce au reușit să forțeze intrarea.

Poliția a făcut un efort să-i oprească doar la început, când s-au și folosit gazele lacrimogene. Ulterior, pur și simplu nu au mai avut ce să facă. Au trecut acești protestatari, așa cum spuneam mai devreme, ca și cum ar fi fost la un tur.

Unii oameni întreabă ce s-a întâmplat acolo. Se pare că, pur și simplu, polițiștii au fost depășiți. Dacă ne gândim la numărul de persoane arestate, acesta nu pare deloc mare: 52 de oameni arestați, în condițiile în care mulți dintre ei au fost arestați înainte pentru că aveau arme asupra lor, iar mulți după ce a fost impusă restricția de circulație la ora 18:00”, a explicat Ștefan Ionescu, corespondent Aleph News.

Mesajul transmis de Pentagon

Ulterior, lucrurile au degenerat. Au apărut gazele lacrimogene, iar armele au fost scoase din toc de agenții Secret Service, gata să îi apere pe politicieni. După ore de violențe, Garda Națională a fost trimisă în oraș, la ordinul lui Mike Pence.

„Personalul nostru a jurat să apere Constituția și forma noastră democratică de guvernământ și va acționa în consecință”, a transmis Pentagonul.

Membrii Congresului au revenit în Capitoliu sub pază armată. Manifestanții au plecat de mână cu polițiștii.