• România se află printre primele 15 ţări din lume în ceea ce priveşte ritmul de creştere al PIB/capita estimat până în 2030, arată o analiză a prestigioasei universităţi Harvard.
  • Ritmul de creştere al PIB per capita va fi de circa 3,5% pe an, al 12-lea cel mai rapid din lume.
  • Evoluţia acestui indicator în perioada 2020-2030 poate fi pusă pe seama mai multor factori.

România se află printre primele 15 ţări din lume în ceea ce priveşte ritmul de creştere al PIB/capita estimat până în 2030, arată o analiză a prestigioasei universităţi Harvard, citată de Mediafax.

Ritmul de creştere al PIB per capita va fi de circa 3,5% pe an, al 12-lea cel mai rapid din lume.

Evoluţia acestui indicator în perioada 2020-2030 poate fi pusă pe seama mai multor factori, printre care cei mai importanţi sunt creşterea complexităţii economice şi scăderea populaţiei din România.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Analizând estimările pentru următorul deceniu, până în 2030, am identificat trei poli. Mai multe state din Asia au deja o economie suficient de complexă pentru ca în următorul deceniu să poată creşte rapid, e vorba de ţări precum China, Cambodia, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi India. În Africa de Est, ne aşteptăm ca unele economii să crească rapid, în bună parte ca urmare a creşterii populaţiei, mai degrabă, decât datorită unei complexităţi sporite a economiilor. E vorba de state precum Uganda, Tanzania şi Mozambic. Când vine vorba de PIB per capita, există potenţial uriaş de creştere în Europa de Est”, spun analiştii Harvard.