• Holera face ravagii în nordul Siriei, iar sistemele de sănătate ar putea ceda sub presiune, în condițiile în care au fost raportate 13 000 de cazuri suspecte de boală și 60 de decese asociate.
  • Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nici un caz de holeră nu a mai fost raportat în Siria din 2009.
  • În prezent, există temeri că milioane de persoane din regiune sunt expuse riscului de a contracta boala și că aceasta ar putea provoca decese inutile.

Holera face ravagii în nordul Siriei, iar sistemele de sănătate ar putea ceda sub presiune, în condițiile în care au fost raportate 13 000 de cazuri suspecte de boală și 60 de decese asociate. Începând din septembrie, nord-estul și nord-vestul Siriei se luptă cu epidemia, care a fost legată pentru prima dată de apa contaminată din apropierea râului Eufrat și de lipsa gravă de apă din nordul Siriei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nici un caz de holeră nu a mai fost raportat în Siria din 2009. În prezent, există temeri că milioane de persoane din regiune sunt expuse riscului de a contracta boala și că aceasta ar putea provoca decese inutile.

Holera este cauzată de ingerarea de apă sau alimente contaminate, ceea ce poate fi greu de evitat în perioade de secetă, conflict sau supraaglomerare – toate acestea fiind foarte răspândite în această țară, unde există în prezent peste 7 milioane de persoane strămutate în interiorul țării.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În zonele rurale din Siria, aprovizionarea cu apă prin conducte nu satisface nevoile de bază ale populației, iar mulți sunt nevoiți să caute surse alternative. Din cauza efectului combinat al ruperii infrastructurii și al penuriei de apă, o proporție tot mai mare a populației depinde de apa transportată cu camioane, adesea furnizată de companii private care nu sunt reglementate, sunt scumpe și folosesc surse de apă neprotejate, cum ar fi Eufratul, unde apele reziduale sunt deversate direct în râu.

Mulți sunt îngrijorați de faptul că este posibil să existe o subraportare semnificativă a cazurilor suspecte, ceea ce, dacă nu este controlat, înseamnă că numărul persoanelor care se îmbolnăvesc grav nu va face decât să crească. Mulți dintre ei locuiesc împreună în corturi mici și case improvizate, cu acces limitat la servicii de bază, cum ar fi apă potabilă, toalete, instalații de spălat și de eliminare a deșeurilor.

Tanya Evans, directorul de țară al Comitetului Internațional de Salvare (IRC) în Siria, a declarat: Un deceniu de conflict a lăsat sistemul de sănătate din Siria extrem de fragil și cu resurse extrem de insuficiente, ceea ce face mult mai dificilă mobilizarea unui răspuns la orice potențiale epidemii sau focare ca acesta.”

Potrivit IRC, în prezent există cu 40% mai puțină apă potabilă decât înainte de începerea conflictului, în urmă cu peste un deceniu, iar doar 65% dintre spitale și 56% dintre centrele de sănătate publică sunt pe deplin funcționale.

Mahmoud, în vârstă de 27 de ani, un bărbat care primește asistență de la CARE International, a declarat: Aș vrea să-mi pot împiedica copiii să iasă afară, deoarece mi-e teamă că vor cădea în canalele deschise și vor lua boala. Suntem speriați pentru că, dacă cineva este infectat cu holeră, aceasta se va răspândi rapid, iar noi nu avem nici un mijloc de protecție.”

Unul dintre singurele două vaccinuri împotriva holerei folosite în situațiile de urgență umanitară va înceta să mai fie fabricat la sfârșitul acestui an, în ciuda rugăminților adresate de OMS.