• După ce gruparea a fost acuzată de colaborare străină, poliția din Hong Kong a reținut membrii de top ai acesteia.
  • Poliția a venit la birourile sau la domiciliile a numeroși membri ai organizației.
  • Beijingul pune presiuni imense pe democrația din Hong Kong încă de când britanicii s-au retras.
  • În Piața Tiananmen au murit studenți care protestau contre regimului comunist de la Beijing.

Înainte de a fi încarcerată, Chow Hang-tung, avocat și organizator al Alianței Hong Kong, a declarat pe Twitter: „Vreun cuvânt de adio pentru mine?”

După ce gruparea a fost acuzată de colaborare străină, poliția din Hong Kong a reținut membrii de top ai organizației care organizează anual în oraș comemorarea masacrului din Piața Tiananmen, scrie TheGuardian.

Beijing-ul vrea să înlăture și ultima fărâmă de democrație din Hong Kong

Miercuri dimineața devreme, poliția a venit la birourile sau la domiciliile a numeroși membri ai Alianței din Hong Kong în sprijinul Mișcărilor Democratice Patriotice din China, conform grupului. Au fost efectuate arestări, în condițiile în care guvernul de la Beijing își amplifică asaltul asupra grupurilor politice, profesionale și ale societății civile suspectate de comportament neloial sau de încălcări ale securității naționale.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Vicepreședinta grupului, Chow Hang-tung, a fost reținută la biroul său din districtul central de afaceri din Hong Kong, potrivit presei locale. Chow a postat anterior pe Facebook afirmând că anumite persoane, care se presupune că sunt polițiști, sunau la ușa ei și încercau să spargă codul ușii.

Conform cotidianului South China Morning Post, cel puțin alte trei oameni au fost reținuți, printre care se numără membri ai comitetului permanent Leung Kam-wai, Tang Ngok-kwan și Chan Dor-wai.

”Poliția face un abuz de putere”

Alianța din Hong Kong a respins în mod formal, marți, o cerere a poliției de a furniza informații cu privire la finanțele sale, la membrii săi și la activitățile pe care le desfășoară săptămâna trecută. Alianța a susținut că poliția face un abuz de putere pentru a instaura frica, făcând „o încercare de a construi povești și conspirații” împotriva organizațiilor societății civile.

În scrisoarea prin care solicitau informațiile, care trebuiau să fie furnizate pe 7 septembrie, poliția a acuzat Alianța că este „un agent al unor forțe străine”. În cazul în care nu respectă cerințele, membrii Alianței ar putea fi condamnați la șase luni de închisoare sau la o amendă de 100.000 de dolari HK (9.300 de lire sterline), potrivit comunicatului. În urma refuzului, șeful securității din Hong Kong, Chris Tang, a promis represalii și a promis că forțele de ordine vor acționa în curând.

Secția de securitate națională a forțelor de poliție a declarat că una dintre numeroasele organizații a refuzat cererile de informații și că „poliția condamnă cu severitate astfel de acte”, fără a identifica Alianța.

De ce arestul liderilor Alianței din Hong Kong?

Această organizație, care are 32 de ani, a fost înființată în 1989 ca reacție la revoltele studențești din China, care s-au soldat cu moartea a mii de demonstranți la Beijing și în alte orașe. După aceea, la 4 iunie, la aniversarea tragediei din Piața Tiananmen, Alianța a desfășurat anual ample ceremonii de priveghi la lumina lumânărilor, la care participau de obicei sute de mii de persoane.

Autoritățile, acum controlate de Beijing, au interzis desfășurarea ultimelor două priveghiuri, citând limitări legate de pandemie, și există temeri răspândite că acestea nu vor mai putea fi desfășurate în mod legal în temeiul statutului de securitate națională.

Faptele pe care autoritățile le interpretează ca acte de secesiune, subversiune, terorism sau cooperare cu forțe străine sunt pedepsite cu închisoare pe viață în conformitate cu legislația privind securitatea națională. Alianța și-a restrâns deja numărul de membri pentru a evita să fie persecutată.

Carrie Lam, primarul orașului, a declarat marți că o organizație nu se poate numi societate civilă dacă încalcă legea.