• Un superyacht de 500 de milioane de dolari despre care se crede că ar fi deținut de un oligarh rus sancționat se află în Hong Kong.
  • Liderul din Hong Kong, John Lee, a declarat că nu există „nici o bază legală” pentru confiscarea vasului.
  • SUA a avertizat Hong Kong-ul să nu fie un „refugiu sigur” pentru oligarhii sancționați.

Liderul din Hong Kong, John Lee, a declarat că nu există „nici un temei legal” pentru ca orașul să confiște superyachtul unui miliardar rus, care se află în prezent ancorat în port.

Nava Nord, în valoare de 500 de milioane de dolari – despre care se crede că este deținută de Alexei Mordashov, a treia cea mai bogată persoană din Rusia – a acostat în Hong Kong miercurea trecută, potrivit datelor de pe Marine Traffic, un site de urmărire a navelor. Magnatul oțelului a fost sancționat de SUA, UE și Marea Britanie pentru legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin.

SUA a avertizat chiar regiunea administrativă specială chineză că „reputația sa ca centru financiar depinde de respectarea legilor și standardelor internaționale”, a relatat sâmbătă Financial Times, citând Departamentul de Stat.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Însă Hong Kong nu a luat nicio măsură împotriva iahtului. Lee din Hong Kong a declarat marți că orașul va respecta doar sancțiunile Națiunilor Unite. ONU nu l-a sancționat pe Mordashov.

„Acesta este sistemul nostru. Acesta este statul nostru de drept. Nu putem face și nu vom face nimic care nu are o bază legală”, a declarat Lee la o conferință de presă programată marți, potrivit unei transcrieri oficiale a guvernului din Hong Kong. El a făcut referire în mod specific la superyacht atunci când a răspuns în cantoneză la același eveniment.

Lee, un loialist pro-Beijing, a fost ales în luna mai în funcția de conducere a orașului de către un comitet format din elita Hong Kong-ului. Principalul lider din Hong Kong, alături de alți oficiali din oraș, a fost sancționat de SUA în 2020 pentru că a avut un rol-cheie în punerea în aplicare a unei legi draconice privind securitatea națională.

Ca răspuns la întrebarea unui reporter, Lee a ripostat la sancțiunile din 2020 împotriva oficialilor din Hong Kong, despre care a spus că sunt „fără justificări” și „barbare”.

„Nu am de gând să comentez efectele unui astfel de act barbar, deoarece oficialii din Hong Kong fac ceea ce este corect pentru a proteja interesele țării și interesele Hong Kong-ului. Așa că vom râde pur și simplu de așa-zisele sancțiuni”, a declarat el marți, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Poziția Hong Kong-ului față de superyacht-ul lui Mordashov contrastează cu valul de confiscări de nave de lux din Europa la începutul acestui an, ca urmare a sancțiunilor occidentale radicale impuse de invazia Rusiei în Ucraina. Pentru a evita să fie confiscate, unele iahturi aparținând oligarhilor ruși au navigat în jurisdicții în care nu pot fi confiscate, cum ar fi Turcia și Maldive. China nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și nici nu a pus în aplicare sancțiuni împotriva Moscovei.