- Certificatul de vaccinare este obligatoriu la restaurant și nunți.
- Hotărârea a fost adoptată, joi, de CNSU.
- Dacă incidența este între 3 și 6 la mie, nunțile și botezurile pot fi organizate în spații închise doar cu invitați vaccinați, testați sau trecuți prin boală, cu participarea a maximum 200 de persoane.
UPDATE – Certificatul de vaccinare este obligatoriu la restaurant și nunți
CNSU a adoptat noi măsuri în contextul pandemiei. Pe modelul țărilor din Vestul Europei, și în România se va folosi certificatul digital COVID, pe plan intern. Mai exact, în localitățile în care incidența îmbolnăvirilor trece de 3 la mie.
Advertisment
Vei putea intra la restaurante, nunți, petreceri și cafenele doar cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mie.
Hotărârea a fost adoptată de CNSU.
Recomandări
Dacă incidența este între 3 și 6 la mia de locuitori, nunțile și botezurile pot fi organizate în spații închise doar cu invitați vaccinați, testați sau trecuți prin boală, cu participarea a maximum 200 de persoane.
„În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, organizarea de evenimente private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente poate fi realizată cu participarea a maximum 200 de persoane, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore“, potrivit hotărârii CNSU.
Se va folosi certificatul verde pentru competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, pentru activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, pentru organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale, pentru evenimentele private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente; pentru organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri, organizarea de conferințe în spații închise, organizarea de mitinguri și demonstrații, dar și pentru acces în restaurante, cafenele, în spații închise, în intervalul orar 05.00-02.00.
La fel se va întâmpla cu activitatea sălilor de sport/fitness în spații închise, activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise și cu activitatea piscinelor interioare.
HCNSU 70 by Andreea Neblea on Scribd
Îți reamintesc că ultima oară, în București, incidența a fost de peste 3 la mie în 29 aprilie. În 30 aprilie, incidența a fost de 2,9 și de atunci a fost în scădere până pe 3 iulie, când a fost de 0,03 la mie. A început să crească treptat, foarte încet, și abia pe 5 septembrie a depășit 1 la mie.
Știre inițială
Valul 4 al pandemiei provoacă incertitudini în rândul celor din domeniul HoReCa. Dar acum, România vrea să împrumute modelul altor țări și să introducă certficatul verde pentru accesul în localuri. Este propunerea premierului Cîțu, care spune că nu vrea să închidă blocheze economia și astfel să vină în ajutorul patronilor de restaurante.
„Nu vreau să mai închidem activitățile economice peste trei la mie, și atunci, ca să rămână deschise astfel de activități, trebuie să existe o monitorizare. Certificatul verde se poate verifica prin acel cod QR, este una dintre propuneri, ca aceste activități să rămână deschise, dar pe baza acestui certificat verde“, a spus Florin Cîțu.
Așa cum era de așteptat, antreprenorii au păreri împărțite. Unii patroni de restaurante cred că această măsură este cea mai potrivită.
„Dacă așa o să se ajungă să terminăm cu pandemia atunci ne conformăm, ce să facem?“, reacționează cineva.
Alții, în schimb, cred că din cauza numărului mic de persoane vaccinate, vor pierde clienți. Sau, pur și simplu, nu văd utilitatea acestei măsuri.
„Orice restricție asupra domeniului ne afectează, nu știu dacă e cea mai bună soluție, cu siguranță o să se reducă numărul clienților“, spune Oana Iliescu, manager Trattoria Della Nona.
„Eu vreau să-mi răspundă în următorul fel. Care este treaba cu certificatele astea de vaccinare? Pentru spații care sunt deschise, gen terase, să ne înțelegem, nu e cazul. Eu operez cu zeci de mii de oameni pe spații deschise și n-a fost nimeni, nici anul trecut, nici anul ăsta, bolnav de așa ceva“, spune ea.
Pentru multe state europene certificatul verde a devenit obligatoriu, ceea ce a dus la creșterea numărului de persoane vaccinate.
Partenerii noștri