• Gruparea Houthis din Yemen susține că unul dintre atacurile sale a fost asupra portavionului american Eisenhower.
  • Se pare că nava se află deja pe drumul de întoarcere în SUA după o misiune de opt luni.
  • Eisenhower a fost în mod repetat subiectul unor declarații false de atac în timpul șederii sale în Marea Roșie, care a implicat cele mai intense lupte de la al Doilea Război Mondial.

Luptătorii houthi din Yemen susțin că au atacat alte două nave în Marea Roșie, însă oficialii americani au catalogat drept falsă una dintre afirmații, conform Sky News.

Gruparea a vizat o navă comercială care se deplasa prin Golful Aden – o întindere de apă care face legătura între Marea Roșie și Marea Arabiei – vineri târziu. Căpitanul navei Transworld Navigator a văzut „explozii în apropierea navei”, a declarat United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO).

Centrul comun de informare maritimă, supravegheat de SUA, a adăugat că nava a raportat inițial trei explozii în apropiere, dar „nu a fost lovită și nu a suferit nicio avarie”. „Se pare că nava și echipajul sunt în siguranță și se îndreaptă spre următorul port de escală”, a adăugat acesta.

Recomandări

EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BOEING?
MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ

Houthis, care dețin capitala Yemenului, Sanaa, din 2014, au revendicat atacul sâmbătă seara și au declarat că au vizat și un portavion american, Eisenhower, dar nu au furnizat nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații.

Doi oficiali americani au declarat agenției de știri Reuters că afirmația este falsă. „Aceasta este incorectă”, a declarat unul dintre oficiali, vorbind sub rezerva anonimatului.

Potrivit serviciului de știri al Institutului Naval al SUA, oficialii din Statele Unite au ordonat deja navei Eisenhower să se întoarcă în apele americane pentru a-și încheia turneul de opt luni.

Eisenhower a fost în mod repetat subiectul unor declarații false de atac în timpul șederii sale în Marea Roșie, care a implicat cele mai intense lupte de la al Doilea Război Mondial, a declarat Marina SUA. Se crede că un alt portavion american care operează în prezent în Oceanul Pacific îi va lua locul.

Houthis au lansat mai mult de 60 de atacuri în Marea Roșie din octombrie anul trecut, au capturat o navă și au scufundat două – inclusiv nava Tutor, deținută de greci, care a fost scufundată săptămâna trecută.

Aceștia spun că au vizat nave legate de Israel, Statele Unite sau Marea Britanie din cauza războiului din Gaza, însă multe dintre cele atacate nu au nicio legătură sau au o legătură foarte mică cu războiul Israel-Hamas.

În replică, SUA și Marea Britanie au început în ianuarie lovituri aeriene asupra țintelor Houthi din Yemen. O lovitură la 30 mai a ucis cel puțin 16 persoane și a rănit alte 42, potrivit houthi.

Citește și